Пређи на садржај

Крагујевац: Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Извор: Викиновости


3. децембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Свечаним пријемом коју су за крагујевачка удружења особа са инвалидитетом приредили Славица Савељић, члан Градског већа за социјалну политику и друштвену бригу о деци са својим сарадницама и Драгослав Милошевић, члан Градског већа за просвету, информисање и културу у Крагујевцу, обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом.

Град Крагујевац има традицију у финансирању великог броја удружења али и развоја нових услуга које директно помажу особама са инвалидитетом. Током ове године успели смо да одржимо ниво услуга које су се у претходном периоду уз помоћ организација и невладиног сектора развијале, као и да отворимо две потпуно нове услуге а то су Предах смештаја и Викенд програм, док је у плану да почетком следеће године се отвори још један дневни боравак за особе са сметњама у развоју старије од 25 година - рекла је Славица Савељић, члан Градског већа.

Поред намере да се одржи ниво квалитета услуга и ослушкују потребе особа са инвалидитетом у наредном периоду планира се и решавање проблема комуналне природе који су се показали као јако важни, а то су, пре свега, обележавање већег броја паркинг места у граду за возила особа са инвалидитетом као и намештање рампа на улазима јавних институција што би олакшало приступ непокретним особама.

Градска управа града Крагујевца има запослену особу са инвалидитетом. У скорије време, због опште ситуације није било нових пријема али свакако охрабрује чињеница да је у протеклих годину дана сто лица са инвалидитетом добило посао - истакла је Славица Савељић.

Крагујевац је спремно дочекао примену Закона о инклузији што представља велики корак у образовању. Већ следеће недеље у основним и средњим школама почиње са радом Тим за инклузивно образовање у оквиру којег ће бити ангажоване стручне особе доступне у сваком тренутку за указивање помоћи - истакао је Драгослав Милошевић, члан Градског већа.

Након свечаног пријема Дан особа са инвалидитетом обележио је и пригодан културно - уметнички програм коме је претходио кратак филмРазлике нас обогаћују Стотину језика различитости. Програм су извели чланови Клуба младих особа са инвалидитетом, ученици Школе за децу оштећеног слуха, ШОСО Вукашин Марковић, МО Слепих и слабовидих као и штићеници Завода за збрињавање одраслих Мале Пчелице. Филм који су присутни имали прилике да погледају представља део пројектаСтотину језика различитости који је уз подршку младих из италијанских регија Емилија Ромања и Фриули Венеција Ђулија, реализован у 3 града у Србији, у Крагујевцу, Новом Саду и Лозници.

Филм Разлике нас обогаћују у току јучерашњег дана приказан је у 8 средњих школа што је ученицима била инспирација од које је настало 700 порука. За крај програма прочитане су поруке средњошколаца.

Извор[уреди]