Крагујевац: Обележен Дан планете у Крагујевцу

Извор: Викиновости

22. април 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Дан планете Земље који се обележава у више од 150 земаља, обележен је данас и у Крагујевцу. У сарадњи са Клубом подводних активности Застава, организована је акцију чишћења дна језера у Шумарицама која је почела у 11 сати, а у 13 часова у Политехничкој школи отворена је изложба ученичких радова на тему екологије коју је организовала Еколошка секција ове школе у сарадњи са Установом за децу Нада Наумовић, Школском управом и НВО Стаклено звоно.

Изложбу је отворио Срђан Матовић, члан Градског већа за заштиту животне средине, одрживи развој и сарадњу са удружењима који је истакао да ова изложба, која се одржава осми пут, постаје једна лепа традиција у Крагујевцу и да се је ове године одзив ученика за учешће на конкурсу премашио очекивања. Пристигло је укупно 550 радова ученика из целе Шумадије, а жири је имао тежак задатак да одабере 12 најбољих којима ће бити додељене награде у четири тематске категорије: Обуци земљу у најлепше одело, Најлепша башта у мом крају, Еко аутомобил и Дан планете Земље - дан без црних облака. Изложба ће бити отворена наредне три недеље, када ће бити замењена изложбом у част Дана животне средине.

У Политехничкој школи, недавно је отпочео са радом и регионални Центар за еколошко образовање и одрживи развој у чијем раду учествују представници НВО Стаклено звоно, Еко центра, локалне самоуправе и Еколошке секције, а активности овог центра подржала је Амбасада Финске.

Извор[уреди]