Пређи на садржај

Крагујевац: Ноћ музеја у Крагујевцу

Извор: Викиновости

17. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Седма по реду Ноћ музеја у Крагујевцу, најмасовнији културни спектакл у граду, овог пута организован је на 13 локација са шест нових програма и разговорима о актуелним темама о култури као изразу европског идентитета, односу идеологије и музејских поставки, ревитализацији индустријских и других јавних објеката за потребе окупљања на плану културе.

О иницијативи да нашу културну баштину понудимо као наш идентитет у процесу европских интеграција, о успешним примерима у Европској унији и код нас, теме су о којима се разговарало на трибини организованој у Музеју Стара Ливница. Своја промишљања на ту тему изнели су Саша Миленић председник Скупштине града Крагујевца, Драшко Ређеп новосадски књижевник и почасни грађанин града Крагујевца и Добрица Веселиновић испред београдске Грађанске иницијативе.

Најкраћи пут ка европском идентитету налази се у самопрепознавању, враћању сопственим историјским и грађанским коренима - рекао је Миленић. Наслеђе и баштина о којој говоримо, Стара црква, зграда Скупштине, Прва гимназија, Амиџин конак и конак кнеза Михаила, простор је од високог националног значаја и ускоро ће постати једна урбанистичка целина кроз простор Милошевог венца. Истовремено од одржаве смо купили простор познатији као Кнежев арсенал и тиме спречили приватизацију овог културно историјског наслеђа - истакао је Миленић.

У Ноћи музеја у Спомен парку 21. октобар отворена је изложба Српско сликарство 1900 - 1950, у Галерији Рима изложба слика Миће Поповића, а у Галерији Конака кнеза Михаила Мироточиво злато Хиландара - колекција хиландарског накита аутора Славољуба Галића Ђанија.

У Ноћи музеја у Крагујевцу било је за свакога по нешто, а у прилог томе и податак да је од 48 градова у Србији, где је ова манифестација одржана, Крагујевац по броју понуђених програма сврстан на треће место, одмах иза Београда и Новог Сада.

Манифестацију је иначе организовала НВО “Милениум“ уз подршку министарства културе и Скупштине града.

Извор[уреди]