Пређи на садржај

Крагујевац: Нови модел аутомобила крајем 2011. године

Извор: Викиновости

22. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Нови модел аутомобила требало би до краја наредне године да сиђе са монтажних трака крагујевачке фабрике. Компанија Фиат аутомобили Србија започеће производњу у пуном капацитету почетком 2012. године - истакнуто је на Округлом столу Партнерство са Фиатом као допринос економском и друштвеном расту Србије који је одржан у Београду.

Први модел аутомобила Фиатове фабрике у Крагујевцу, према речима представника Владе Србије и Фабрике ФАС, напустиће погон компаније у трећем кварталу 2011. године. Председник компаније Ђовани Де Филипис ни том приликом није желео да прецизира о каквом је моделу реч, али је потврдио да ће најављена сума од 700 милиона евра бити уложена у погоне крагујевачке фабрике.

Када смо споменули да желимо да будемо спремни да до краја наредне године производимо нови модел аутомобила то је подразумевало да ћемо већи део инвестиција реализовати током ове и наредне године. Према речима Де Филиписа пун капацитет производње планиран је до краја наредне године како би спремно стартовали у 2012. години.

У раду Округлог стола учествовао је и Небојша Здравковић заменик градоначелника који је поред осталог рекао, да су у Фиатовој фабрици у току велики грађевински радови на реконструкцији крова и пода. Планирано је да до краја године у сређивање производних хала буде уложено више од 150 милиона евра.

Корист од ових улагања имаће и бројне домаће фирме које су ангажоване на пословима преуређења погона, грађевинска индустрија и целокупна српска привреда.

Најважније је, истакао је Небојша Ћирић државни секретар министасртва економије и регионалног развоја, да ћемо на крају имати фабрику која ће минимално производити 200 000 аутомобила, где ће ефекат на извоз и позитиван ефекат на трговински дефицит бити заиста велики. Очекује се наиме да ће у 2012. години извоз бити милијарду и више евра.

Представници Владе том приликом су потврдили да ће држава радницима Застава аутомобила који нису радно ангажовани исплаћивати 60 посто плате и то је у условима економске кризе став од кога Влада неће одустати.

Извор[уреди]