Крагујевац: Нови закони у области библиотекачке делатности

Извор: Викиновости


17. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Поводом завршетка израде Нацрта четири нова закона о области културе, у згради града одржана је јавна расправа. На изради Нацрта закона биле су ангажоване радне групе Министарства културе, а јавне расправе биће организоване још у Београду и Новом Саду.

У организацији Народне библиотеке Вук Караџић представљени су Нацрти закона о библиотечко-информационој делатности, старој и реткој библиотечкој грани, обавезном примерку публикације и Закон о издаваштву. Нацрте је представио Мр. Предраг Благојевић, секретар Министарства културе, који је говорио о новостима у поменутим доменима. Област библиотекарства има задатак да следи захтеве модерног доба у оквиру стручних стандарда које је промовисала Међународна библиотичка асоцијација.

Новим решењима, који укључују и информатичко-комуникационе библиотичке технологије је све усклађено и функционално описано. Акценат је стављен на равноправност третирања културне баштине, укључујћи и електронску грану.

Иако је културна политика од изузетног значаја, први закон о култури Република Србија донела је тек прошле године. Усвајање Нацрта поменута четири закона очекује се почетком наредне године у Републичкој Скупштини.

Извор[уреди]