Пређи на садржај

Крагујевац: Нова туристичка понуда

Извор: Викиновости

8. август 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У оквиру пројекта Подршка развоју одрживе пољопривреде и сеоског туризма у Централној Србији који реализују Град Крагујевца заједно са белгијском хуманитарном организацијом Caritas уз логистичку подршку ГТО Крагујевац данас су представљене обележене пешачке стазе у околини Страгара у укупној дужини од око 100 километара, уз финансијску подршку Владе Белгије. Томе су присуствовали и добитници грантова у оквиру поменутог пројекта који су намењени за побољшање понуде у сеоском туризму.

Добитници грантова у оквиру пројекта “Подршка развоју одрживе пољопривреде и сеоског туризма у Централној Србији“ добили су средства у висини до 1500 еура а са територије села Страгари, Велики Шењ, Дулени и Каменица. То су домаћинства која се најмање годину дана баве сеоским туризмом и који су својим пројектима оправдали средства која су им додељена. Средства су углавном утрошена на побољшање услова смештаја за туристе. Критеријуме смо утврдили заједно са белгијском хуманитарном организацијом “Caritas“ и како је процедура испоштована уговори ће бити потписани за недељу дана - најавила је Јелена Бојовић, начелник Одељења за привредне ресурсе.

У центру Срагара одакле полазе све стазе постављена је велика табла са мапом обележених стаза намењених домаћим и страним туристима али и мештанима. Укупно 7 пешачких стаза уређене су према белгијском моделу преузетом од Регионалне организације за спорт и рекреацију из региона Фландрије.

Укупна дужина стаза је око 100 километара, кружног су типа, а најдужа стаза је 20 километара и све су углавном спадају у ред лакших стаза тако да су намењене свима онима који воле рекреацију и спорт као и да уживају у шумадијским пределима и селима. Стазе су обележене професионално, коришћени су путокази а свака стаза је обележена другачијом бојом. У маркирању и обележавању помогли су нам чланови удружења планинара “Жежељ“ и ловачког удружења “Сребрница“ али и мештани Страгара и околних села - рекла је данас Марина Божиновић, представник белгијске хуманитарне организације “Caritas“.

Нова туристичка понуда, туристима, пролазницима, рекреативцима, спортистима али и мештанима пружа уживања у природи, али и у одмору у некој од локалних гостионица или кућа за одмор.


Извор[уреди]