Крагујевац: Небојша Брадић у Књажевско-српском театру

Извор: Викиновости


6. новембар 2011.

Крагујевац / Србија (www.joakimvujic.com) Небојша Брадић у Књажевско-српском театру режира Ноћ у кафани Титаник, према причи Бифе Титаник нашег нобеловца Иве Андрића. Премијера је заказана за 10. децембар ове године.

У години Иве Андрића, када обележавамо 50 година од добијања Нобелове награде Иве Андрића и 120 година рођења најзначајнијег аутора са простора југоисточне Европе, акценат стављамо на нова дела настала на основу Андрићевих дела, тј. јавност добија прилику да кроз нове радове сагледа значај Андрићевог дела – тј, добија прилику да дискутује да ли је, колико је и како је Андрић значајан за Србију XXI века. Дело Иве Андрића још увек чека на своје праве тренутке на позоришној сцени. Андрићева проза има драмске елементе које је могуће пренети на позорницу и тако открити њене непознате димензије. У том погледу дело Иве Андрића представља трајан изазов за нова драматуршка обликовања и сценске интерпретације. После успешне драматизације и инсценације Проклете авлије редитељ Небојша Брадић драматуршко-редитељски обрађује Андрићеву приповетку Бифе Титаник, која кроз атмосферу предратног и ратног Сарајева нуди оригиналан приступ у третирању архетипског односа прогнитељ – жртва. Продукцијом Ноћ у кафани Титаник дело Иве Андрића третирамо као универзалну причу. Ноћ у кафани Титаник је метафора, нажалост и синоним, за судбину нашег простора и времена, дело у које су догађајии од објављивања приповетке учитали сасвим нова и неочекивана значења, а прича о толеранцији која једина може премостити различитости говори управо о оном што нам највише треба данас.

На конференцији за штампу одржаној у петак, 4. новембра на Сцени Љуба Тадић, говорили су Небојша Брадић, редитељ, Небојша Васиљевић, члан Градског већа за инвестиције и развој градских ресурса и Саша Миленић,председник Скупштине Града Крагујевца, испред Скупштине града и Мирко Бабић, в. д. директор Књажевско-српског театра. За успешно функционисање позоришта неопходне су три ствари: програм, односно репретоарска политика, ансамбл и технички услови, а ја се надам да ће Мирко Бабић својим великим глумачким искуством и ауторитетом мотивисати крагујевачке глумце да дају све од себе и буду упошљени, а не, запошљени на будућим пројектима, нагласио је Брадић. На свом првом обраћању јавности, од како је прошле недеље изабран на место вршиоца дужности директора Књажевско-српског театра глумац Мирко Бабић рекао је да је ово место за њега нови изазов, као и мотив да се убудуће у нашој кући доста и добро ради. Небојша Васиљевић, члан Градског већа за инвестиције и развој града, најавио је, као неко ко је испред градских власти задужен да финансијски покрије све амбиције везане за, како је сам рекао повратак нашег позоришта на стазе старе славе чак три премијере до Дана театра, Сретења Господњег, 15. фебруара наредне године. О кадровским решењима без којих се не може, као и о промени статута позоришта која ће омогућити њихову реализацију говорио је Саша Миленић, председник Скупштине Града Крагујевца.

Извор[уреди]