Пређи на садржај

Крагујевац: Млади заинтересовани за Фиат

Извор: Викиновости


12. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) На захтев локалне Канцеларије за младе заменик градоначелника др Небојша Здравковић и члан Градског већа Бранко Крсмановић примили су данас, у Свечаном салону зграде Града, 26 студената завршне године Економског и Машинског факултета и упознали их са плановима компаније Фиат аутомобили Србија.

Студенти су пре свега желели да се упознају са плановима ФАС-а и активностима које град Крагујевац спроводи на реализацији уговора који је потписан са италијанским произвођачем аутомобила. Др Небојша Здравковић заменик градоначелника Крагујевца, који је и координатор за имплементацију пројекта са Фиатом рекао је да је планирано да до краја наредне године буде комплетно завршен ауто пут Крагујевац-Баточина што ће, поред обавезе коју у том делу имамо према Фиату, имати велики значај и за саме грађане Крагујевца. Он је рекао и да Фиат увелико ради на избору коопераната који ће за потребе ове италијанске компаније производити све делове за возила која ће се производити у Крагујевцу. “План је да до краја наредне године Фиат представи два прототипа возила чија серијска производња треба да почне у марту 2012.године. Очекује се да ће се у фабрици у Крагујевцу производити око 200 хиљада возила годишње и да ће само извозом тих аутомобила али и делова и опреме које ће овде производити кооперанти Србија остварити извоз вредан око 2,5 милијарде евра, што ће свакако утицати на смањење спољно трговинског дефицита који држава сада има“, рекао је Здравковић.

Заменик градоначелника Крагујевца нагласио је и да се очекује да ће, према најавама челних људи Фиата, комплетна инвестиција у Крагујевац бити вредна око 950 милиона евра, додајући да су у фабрици у току рашчишћавање и грађевински радови а да се у првој половини наредне године очекује набавка и инсталирање нове опреме неопходне за производњу нових модела аутомобила. Оно што је за нас јако важно, каже др Небојша Здравковић, је чињеница да ће доласком копераната и почетком серијске производње велики број људи у Крагујевцу доћи до посла. Здравковић нагалашава да, у овом тренутку, Фиат је највише заинтересован за дипломиране машинске инжењере али и да, како време буде одмицало, биће потребе и за младим, образованим људима и других профила. “Већ почетком наредне године у Крагујевцу би требало да почне са радом Фиатова Академија која би у фебруару требало да прими прве заинтересоване кандидате који желе да се оспособе за рад у овој компанији као и раднике који су већ тамо запослени и који ће морати да се додатним обукама припреме за производњу нових возила а самим тим и упознају са новим технологијама и новом опремом“, закључио је др Здравковић.

Члан Градског већа Бранко Крсмановић поздравио је присутне студенте и подсетио да локална самоуправа покушава да различитим активностима, одређеним законским актима и великим бројем акција помогне младима у нашем граду да добро и квалитетно проведу своје време али се и активно укључе у доношење и реализацију оних одлука које се тичу управо њих.Студенти су након посете згради Града, у организацији Канцеларије за младе посетили фабрику Фиат аутомобили Србија где су на лицу места могли да се увере у све оно што су, нешто раније, могли да чују у згради Града

Извор[уреди]