Пређи на садржај

Крагујевац: Мањети Марели у Крагујевцу

Извор: Викиновости

26. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, председник италијанске фабрике Мањети Марели Еуђенио Разели и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић потписали су данас Споразум о изградњи нове фабрике Мањети Марели у Крагујевцу. Споразумом је предвиђено да Мањети Марели, светски лидер у производњи компоненти и делова за аутомобилску индустрију, један од главних добављача Фијата, изгради нову фабрику у Крагујевцу, на око 4 километра од погона Фиат аутомобили Србија и запосли око 400 људи.

Изградња фабрике, како се данас чуло, почеће за неколико месеци, а требало би да буде готова до лета 2011. године, када ће започети производњу кључних компонената за лансирање пробне серије новог Фиатовог аутомобила. Планирано је да Мањети Марели инвестира у Србију око 60 милиона евра и да производи делове за 200.000 возила годишње.

Република Србија ће за реализацију овог посла обезбедити бесповратна средства у износу од 10 милиона евра, затим субвенције Националне службе за запошљавање за обуку нових радника у износу од 800 евра по сваком новозапосленом, а нова фабрика налазиће се у слободној царинској зони Крагујевца. Потписивање овог споразума, рекао је том приликом Млађан Динкић, почетак је озбиљног лоцирања компоненташа у Крагујевцу. Следеће године, сигурно ћемо имати нови модел возила који ће се производити у Крагујевцу, јер се сарадња са Фијатом појачава, а Србија, истакао је Динкић, постаје центар аутомобилске индустрије Југоисточне Европе. Чули смо данас од представника Фијата да ће до 2013. године, у Србији произвести компоненте за fiat punto у вредности од милијарду евра, док ће укупан извоз фијатових аутомобила из Србије достићи 1,5 милиона евра. То је шанса да се промени структура српске привреде од увозно орјентисане ка извозној, а подстицаји које даје српска влада, а који су најповољни у Југоисточној Европи, вишеструко ће се исплатити“, истакао је Динкић.

Обраћајући се присутнима, након потписивања споразума, Еуђенио Разели председник компаније Мањети Марели захвалио се Влади Србије на подршци у оквиру релаизације овако великог пројекта. Између Италије и Србије, истакао је Разели, постоји снажна вишедеценијска веза. Квалитет рада који је постојао тада у Крагујевцу и понос људи који су радили са Фиатом, задражан је до данас и то је главни темељ за привлачење нових инвестиција у Крагујевац и Србију.

Потписивање споразума са Мањети Марелијем, рекао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, резултат је развојне политике града коју смо започели пре шест година. У складу са тим град Крагујевац ће обезбедити инфраструктурно опремање земљишта за нову фабрику Мањети Марели и локалне пореске олакшице. Ово је велики тренутак за нас и очекујем да Крагујевац који је проглашен градом будућности, са садашњег трећег места ускоро оствари још већи помак. Ми смо спремни да одговоримо на захтеве нових инвеститора и што се тиче Манети Марелија, оног тренутка када уђу у процедуру, уговор о закупу добиће у року од 40 дана.

Уговор је, иначе, потписан у Београду, у оквиру Прве међународне инвестиционе конференције посвећене ауто-индустрији Србије, којој је присуствовало више од 150 компанија из 20 земаља међу којима Магна, Бош, Денсо, Џонсон контрол, Мицубиши Електрик и други.

Међународној инвестиционој конференцији су присуствовали и Алфердо Алтаваила извршни потпредседник Фијата, који је поред осталог рекао, да је Србија изузетно место за инвестиције и да долазак Фијата није изненађење већ резултат визије и стратешког планирања. Овде смо дошли да растемо и развијамо се, а доказ за то је и податак да је Фиат пунто класик најпродаваније возило у Србији. Србија је кључна у стратегији развоја Фијата, и то како у области производње тако и дистрибуције.

Извор[уреди]