Крагујевац: Лицеум на фестивалу у Мексику

Извор: Викиновости


25. август 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Академски камерни хор Лицеум, под диригентским вођством свог оснивача и уметничког руководиоца проф.Милоја Николића, од 3.до 11.септембра учествоваће на 11.Међународном хорском фестивалу у мексичком граду Пуебла. Организатор овог фестивала је хор Нормалиста који је 2009.године био учесник 8.Међународног фестивала камерних хорова.

Током свог десетодневног боравка и учешћа на фестивалу Пуебли, Лицеум ће имати неколико наступа у граду домаћину и неколико других градова. Централно место у гостовању нашег хора имаће целовечерњи концерт у Градском театру у Пуебли, 8.септембра, на коме ће бити изведена дела српске духовне и световне музике, рекао је на данашњој конференцији за новинаре у згради Града проф.Милоје Николић. Лицеум ће, према његовим речима, са осталим хоровима, учестовати на једној миси у локалној катедрали а имаће и неколико концерата са делим асрпских композитора, углавном по црквама у разним градовима у околини Пуебле. У жељи да настави новију оријентацију ка атрактивној а уметнички оправданој, продубљеној мултимедијалној презентацији хорске музике коју изводи, фолклорни део програма Лицеум ће извести са веома разрађеним хорским покретом, који овај део концерта приближава некој врсти хорског театра. Аутор је Сања Матејић глумица Књажевско-српског Тетра и Позориша за децу у Крагујевцу, рекао је проф.Милоје Николић.

Хор Лицеум ослобођен је плаћања обавезне партиципације а трошкове пута до Мексика покриће град Крагујевац и министарство културе Републике Србије.Члан Градског већа за науку и сарадњу са Универзитетом Нада Милићевић рекла је да град Крагујевац, поред обимних инвестиционих улагања у области културе које се предузимају у последњем периоду, а плански у протеклих 6 година, интензивно учествује и у програмским активностима група и ансамбала. Она је подсетила на само неке од активности које су у протеклом периоду реализоване уз помоћ и подршку локалне самоуправе - гостовање Књажевско српског театра у немачком граду Инголштату, гостовање ансамбла Свилен конац и Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић“ у Пољској али и предстојеће гостовање Салона антиратне културе такође у Пољској. Због свега тога, рекла је Нада Милићевић, с правом можемо рећи да су крагујевачки ствараоци најпоузданији представници нашег Града али и земље широм Европе и света.

Академски камерни хор Лицеум у петак у 20 часова на великој сцени Књажевско српског Театра имаће генералну пробу пред пут у Мексико која је отворена за све заинтересоване посетиоце.

Извор[уреди]