Пређи на садржај

Крагујевац: Летња кампања добровољног давалаштва крви

Извор: Викиновости

6. јул 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Улепшајте дан себи, али и другима слоган је овогодишње Летње кампање прикупљања крви коју организује Институт за трансфузију крви Србије у градовима и општинама Србије. У Крагујевцу, ова акција биће организована у четвртак, 8. јула, од 10 - 18 часова на два пункта у граду, код Крста где ће бити постављен аутобус, и у просторијама Црвеног крста, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у згради Града. Организацију ове акције подржали су и ГО Црвеног крста и Град Крагујевац, а њени промотери су Иван Божовић, тренер КМФ Економац и Звонко Пантовић-Чипи, музичар.

Према речима Миодрага Јеремића из Института за трансфузију крви, познато је да су потребе за крвљу у летњем периоду повећане због чега се и покрећу овакве кампање. Кроз ову кампању желимо да промовишемо добровољно давалаштво како бисмо грађанима приближили чињеницу да је свакодневно потребно око 1000 јединица крви у целој Србији, што значи да на сваких 100 секунди неки болесник, у некој болници у Србији, треба да прими крв. Због тога апелујем на све људе добре воље у Крагујевцу да тог дана посете један од наших пунктова у граду и дају крв и да притом знају да су на тај начин некоме спасили живот - истакао је Јеремић на данашњој конференцији у Крагујевцу.

Иначе, Крагујевчани се радо одазивају оваквим акцијама о чему говори и чињеница да је ово 57. по реду акција добровољног давалаштва крви од почетка године у којима је прикупљено око 4000 јединица ове драгоцене течности. ГО Црвеног крста Крагујевца недавно је примио захвалницу Црвеног крста Србије јер је прошле године у оквиру акција које је организовао далеко премашио праг давања крви који износи 4 давалаца на 100 становника.Уз апел да се што више наших суграђана прикључи Летњој кампањи, у четвртак, организатори су обезбедили и једнодневне карте за Егзит за све младе који се тога дана одлуче да буду добровољни даваоци крви.

Извор[уреди]