Крагујевац: Квалитетније медијско извештавање са седница Скупштине града

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У циљу унапређења односа са јавношћу Скупштине града и њених радних тела, председник Скупштине града, Саша Миленић донео је правилник о начину и поступку обезбеђења јавности рада на седницама градског парламента који је представљен новинарима на данашњој конференцији у згради Града. Према Миленићевим речима, овај правилник не доноси велике суштинске новине у односу на досадашњу праксу али поставља нове кодексе и уноси организационе промене како би се обезбедило квалитетно медијско извештавање. Простор из кога ће новинари убудуће пратити заседање градског парламента је галеријски простор који је технички добро опремљен аудио уређајима за снимање тона. Екипама које раде директни пренос седнице Скупштине града биће на располагању десна кабина у сали Скупштине града, а фоторепортери и сниматељи имаће на располагању 15 минута од почетка седнице да из партера, у сали где се одржавају седнице, обезбеде неопходне снимке и фотографије. Новина је и то да ће убудуће бити потребно да новинари који прате заседање Скупштине буду акредитовани најкасније 24сата пре одржавања седнице. За акредитовање новинара биће задужена Информативна служба града.

Такође, и све изјаве које у име Скупштине града дају председник или заменик, шефови одборничких група или одборници могу да буду снимљене једино у простору који је предвиђен за давање изјава уз посредство Информативне службе града.

- Није тајна да смо се приликом писања овог правилника руководили стандардима који важе у Народној скупштини. Наш циљ је вратити оно што је наше новинарство некада имало готово као институцију - скупштинског извештача, односно компетентно и квалитетно праћење парламентарног живота у граду - поручио је Миленић.

Текст Правилника као и образац за акредитацију новинара налази се на званичном сајту града и интернет презентацији Скупштине града, а за све додатне информације можете се обратити Информативној служби града на бројеве телефона: 336 197 и 306 141.

Извор[уреди]