Крагујевац: Интензивирање сарадње са градовима побратимима

Извор: Викиновости

9. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Поводом Ђурђевдана, дана Града, у посети Крагујевцу су многобројне делегације градова побратима и пријатеља за које је у Свечаном салону градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић са сарадницима организовао пријеме.

Разговарајући са делегацијом Фоче градоначелник Стевановић и његови сарадници означили су овај босанско-херцеговачки град као посебног пријатеља Крагујевца. Стевановић је истакао неопходност интензивирања привредне сарадње и упознао госте са потребом регионализације Србије како градови у унутрашњости не би финансијски зависили од централне власти. Начелник Фоче Здравко Крсмановић похваљујући рад локалне самоуправе у Крагујевцу рекао је да је развој Крагујевца неспоран. Када Шумадија проговори у Босни то има посебну тежину а када нашим људима кажете Шумадија они се сви најеже, тако да је то много више од сарадње два града, рекао је Крсмановић.

Представнивници града Тренчина изразили су мишљење да се финансијски криза много мање осећа у Крагујевцу него у њиховом граду. Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић је рекао да су локалне самоуправе различито реаговале на кризу те да се Крагујевац, том делу боље снашао. Примајући делегацију Смоленска градоначелник Стевановић је истакао значај сарадње крагујевачког Универзитета и високошколских установа у Смоленску, пре свега нашег Медицинског факултета. Чланови делегације Смоленска означили су Крагујевац као срце Србије, док су свој град представили као капију Русије. Они су изразили насу да ће успешна сарадња два града бити још интензивнија.

Делегација Могиљева изразила је задовољство због братимљења које траје 4 године. Они су градоначелнику Стевановићу поклонили грб свог града и позвали представнике Крагујевца да 28.јуна присуствују обележавању дана Могиљева. У разговору делегације Крагујевца и Мостара братимљење градова и ширење сарадње међу регионима означени су као најбитнији сегмент аплицирања за средства ЕУ. Чланови делегације Мостара позвали су своје домаћине и челнике Охрида у заједничку посету Мостару са циљем интензивирања трилетералне сардње око заједничких пријеката који би били финансирани управо из предприступних фондова ЕУ. У контексту ове сарадње градоначелник Охрида Александар Петрески позвао је делегацију Крагујевца да од 8. до 10.августа присуствују обележавању Св. Климента, славе Охрида. Петрески је рекао да Крагујевац и Охрид нису збратимљени само на папиру већ да се то види и кроз одличну сарадњу двеју администрација али и привредника и грађана Охрида и Крагујевца.

Дуга и изузетно успешна сарадња Крагујевца и Питештија настављена је овом приликом потписивањем Протокола о сарадњи у третирању чврстог и кабастог отпада.

Извор[уреди]