Крагујевац: Значајна посета Бриселу

Извор: Викиновости


24. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и представници шумадијских општина који су током прошле недеље боравили у Бриселу, са начелником Шумадијског округа Зораном Рајовићем и шефом канцеларије Јужноморавске регије у Крагујевцу Александром Налепком одржали су данас заједничку конференцију за новинаре у просторијама општине Аранђеловац.

Влада Грајић, председник општине Аранђеловац, рекао је да сматра да је веома битно што град Крагујевац али и остале општине Шумадије имају свог представника у Бриселу. Сумирајући резулате посете Бриселу Грајић је рекао да сви заједно морамо споствене капацитете да подигнемо на виши ниво како би на прави начин могли да аплицирамо и добијемо средства од предприступних фондова ЕУ. “На нама је да заједнички наступамо, да се добро организујемо и преко нашег представника у Бриселу пратимо пројекте како би на време реаговали и добили средства за која конкуришемо“, рекао је Гајић.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић посебно је нагласио да између града Крагујевца и осталих шумадијских општина постоји изузетна сарадња, и да је посета Бриселу али и заједнички представник кога од септембра имамо у седишту најважнијих европских институција, потврда да радимо у истом правцу и да ту политици нема места. “Наша посета Бриселу изузетно је значајна. Оно што смо урадили је јединствено и тиме смо отворили могућност да брже него остали дођемо до одређених пројеката које финансира Европска унија“, рекао је Стевановић. Градоначелник Крагујевца рекао је да се ти пројекти, с обзиром да немамо статус кандидата, односе на јачање локалних капацитета- инфраструктуре, логистике и администрације чиме би били, касније, апсолутно спремни да изађемо у сусрет потенцијалним инвеститорима из ЕУ и њиховим захтевима. Стевановић је рекао да очекује и да ће Србија до краја наредне године добити статус кандидата за пријем у чланство ЕУ.

Шеф канцеларије Јужноморавске регије у Крагујевцу Александар Налепка рекао је да је питање уласка Србије у ЕУ и да је зато ова регија желела да додатно помогне Крагујевцу и Шумадији преко своје канцеларије у Бриселу, и да је ово само наставак изузетно успешне сарадње. Он је рекао и да је то важно јер већина средстава ЕУ се реализује преко региона и додао да су критеријуми за учешће у пријектима ригорозни, тако да присуство нашег представника у Бриселу може много да помогне и Крагујевцу и осталим општинама у реализацији стратешки важних послова. Значај лобирања у Бриселу нагласио је и председник општине Баточина Радиша Милошевић који је рекао да је могуће да већ током наредне године будемо део пројекта ЕРАСМУС који подразумева едукацију људи са локалног нивоа у области лобирања управо у Бриселу.

Извор[уреди]