Пређи на садржај

Крагујевац: Заједничка гробница партизана и комунистичких жртава

Извор: Викиновости


19. август 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) После 22 године трагања, историчар и публициста Жељко Видаков Зиројевић дошао је до сазнања да на деветој парцели Варошког гробља у Крагујевцу заједно почивају кости припадника партизанског покрета, припадника равногорског покрета али и посмртни остаци људи који су стрељани у кругу Заставе током 1944/45.године.

О својим сазнањима и списку на коме се налази 674 имена до којих је успео да дође, Зиројевић је говорио на данашњој конференцији за новинаре у згради Града, којој су присуствовали и градоначелник Верољуб Стевановић, генерал у пензији Живомир Смиљковић, Драгић Пантић, радник Градских гробаља у пензији, живи сведок ових догађаја, као и одборници Скупштине града и чланови породица стрељаних Крагујевчана.

Први пренос посмртних остатака из Капислане извршен је 1978.године. Реч је о 54 лица, припадника партизанског чачанског одреда из села Партизани сада Даросава. Према Зиројевићевим тврдњама, 1980.године, по нечијем налогу, одлучено је да се на то исто место на Варошком гробљу пренесу посмртни остаци припадника равногорског покрета који су стрељани у Капислани 1943.године као и посмртни остаци више стотина грађана Крагујевца и околине које су припадници нове власти прогласиле за народне непријатеље и стрељале током 1944. и 1945.године.

Ако тамо сада почивају заједно, нико од нас нема право да људима узме право на гроб и нико нема право да прекопава кости. Ако је неко одлучио да почивају заједно нека остану да векују тамо. То је симбол нечега, јер сви људи су у смрти једнаки - рекао је Зиројевић.

Градоначелник Стевановић се овом приликом захвалио Зиројевићу и генералу Смиљковићу на напорима које су уложили да би се дошло до истине. Било је важно за све нас да сазнамо све истине, о свим злочинима, и према нама, и унутар нас и о нашим злочинима према другоме. Ово је посебан тренутак који мора да се искористи зарад будућности свих нас. Истина је најбољи лек - поручио је градоначелник.

Како је раније најављено, направљен је и предлог за спомен-обележје које ће, први пут у Србији, бити симбол помирења. Изнад ове гробнице требало би да стоји крст и петокрака, са именима свих који у њој леже, без обзира на идеологију којој су припадали.

Извор[уреди]