Крагујевац: Завршен пети ЈоакимИнтерФест

Извор: Викиновости


17. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Свечаном доделом награда у петак 15. октобра на Сцени Јоаким Вујић Књажевско-српског театра из Крагујевца, завршен је пети ЈоакимИнтерФест. На завршној вечери публици су се представили уметници из Санкт Петербурга затим Мирко Бабић и Бора Дугић. Представа САН ЛЕТЊЕ НОЋИ у режији Золтана Пушкаша, театра Ујвидеки синхаз из Новог Сада, проглашена је за најбољу у конкуренцији девет представа из осам земаља. Награду публике, са просечном оценом 9,94, добила је представа рађена у продукцији Театро Стабиле ди Калабриа из Рима, Италија, ЈА ПРОБАМ ДА ПОЛЕТИМ у режији Ђанфранка Берардија.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА

Крагујевац, дана, 15.10.2010. године

Жири петог ЈоакимИнтерФеста у саставу Боро Драшковић, председник, Драгана Бошковић и Славко Милановић видео је све представе и једногласно донео следеће одлуке:

Да се Јоакимова награда за женску улогу додели Медихи Муслиовић за улогу Госпођице Јулије у истоименој драми Аугуста Стриндберга у режији Градимира Гојера у извођењу Народног позоришта из Сарајева. Награда се додељује за тумачење интимног позоришта, сложених међуодноса између жене и мушкарца.

Јоакимову награду за мушку улогу жири је доделио Анастасу Попдимитрову за улогу Романа Хлудова у представи Сањајући бег Михаила Булгакова у режији Николаја Пољакова, Драмско-луткарског театра из Враце, Бугарска. Награда се додељује за потресно тумачење људске судбине у револуцији; и Тонију Михајловском за улогу Јеронима у представи Црвена магија Мишела Де Гелдерода у режији Владимира Милчина, (НУЦК Антон Панов, Струмица, Македонија). Награда се додељује за свестрано тумачење компликоване глумачке партитуре.

Јоакимова награда за музику додељује се Андресу Маријано Ортеги у представи Сан летње ноћи у режији Золтана Пушкаша, театра Ујвидеки синхаз из Новог Сада. Музика као да није писана у нотном систему него у телима глумаца који играју.

Да се Јоакимова награда за визуелни идентитет додели представи Све о љубави редитеља Алексеја Кузељног у извођењу Украјинског позоришта Сузирја.

Јоакимову специјалну награду жири је доделио представи Ја пробам да полетим аутора Ђанфранка Берардија, Театро Стабиле ди Калабриа из Рима, Италија, ЈА ПРОБАМ ДА ПОЛЕТИМ, за естетску емоцију, чисту и радосну, изазвану у раздраганом гледалишту.

Јоакимова награда за режију додељена је Ивани Вујић за редитељско истраживање пута ка поетици нове објективности кроз све елементе сценског израза, у представи Пионири у Инголштату Марилујзе Флајсер, Књажевско-српског театра из Крагујевца.

Јоакимова награда за најбољу представу додељена је представи Сан летње ноћи у режији Золтана Пушкаша театра Ујвидеки синхаз из Новог Сада. У представи је чаролија сна летње ноћи остварена без речи кроз безброј облика покрета: жесток ритам и енергија.

Извор[уреди]