Крагујевац: Додељене награде 12. Златне искре

Извор: Викиновости

17. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Представа У тами Марије Станковић, у режији Веселке Кунчеве, Дечјег позоришта из Суботице, добитник је прве награде 12. Међународног луткарског фестивала Златна искра у Крагујевцу.

Друга награда на фестивалу додељена је представи Гускалица у извођењу Луткарске сцене Народног позоришта Тоша Јовановић из Зрењанина коју је режирао Јован Царан. Представи Зачаране играчке Позоришта за децу Крагујевац у режији Јарослава Антонијука, додељена је трећа награда.

Најбољу глумачку награду освојила је глумица крагујевачког Позоришта за децу Дарија Нешић за представу Зачаране играчке, а награда фестивала за најбољу продукцијску идеју припала је Шангајском луткарском позоришту за представу Девојчица са шибицама.

Овогодишњи жири чинили су редитељ из Хрватске Звонко Фестини, сценогаф и костимограф из Бугарске Емилијана Тотева и редитељ из Београда Живомир Јоковић.

Фестивал је завршен доделом награда и извођењем представе ван конкуренције Црно јагње Пулс театра из Лазаревца, а током седам фестивалских дана изведено је 14 домаћих и иностраних луткарских представа.

На сцени Позоришта за децу Крагујевац одигране су представе позоришта из Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Румуније, Бугарске и Кине.

Истовремено кад и Фестивал Златна искра, у Крагујевцу су одржани и 41. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије који се сваке године одржавају у другом граду.

Извор[уреди]