Крагујевац: Добре праксе регионалне сарадње

Извор: Викиновости


1. децембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У најновијем електронском магазину “Вијести из Брисела“ које уређује представништво Републике Српске у Бриселу, поред осталог, објављен је и текст о успешној сарадњи између Јужноморавске регије и Шумадије, који преносимо у целини: У Бриселу је 10. новембра одржан Семинар на тему добре праксе регионалне сарадње, организован од стране регија Јужноморавска (Чешка Република) и Шумадија (Србија).

Ове двије регије имају дугу историју сарадње која датира још из IX вијека и времена буђења националне свијести Словена и панславонског покрета, као и времена Свјетских ратова. Чешка Влада издваја значајна финансијска средства за подршку регијама у Србији. Највећи обим сарадње постигнут је између Јужнаморавске регије и Шумадије. У периоду задњих седам година Јужноморавска регија је у Шумадији финансирала пројекте у вриједности од око 3,5 милиона евра. Од прије мјесец дана сарадња је проширена на пољу лобирања у Бриселу, гдје је при представништву Јужноморавске регије ангажован и представник регије Шумадија.

Према ријечима г.дина Александра Налепке који ради као представник Јужноморавске регије у Шумадији, резултати од преко 95 пројеката који су финансирани у задњих 7 година нису дошли лако и требало је доста труда и разумијевања с обе стране да се дође у фазу када је успостављен изузетно успјешан систем припреме пројеката, селекције и реализације најбољих пројектних идеја.

Представници општина регије Шумадија на тај начин обучени су у процесу аплицирања пројеката по узору на Европске фондове, те на тај начин могу спремније искористити средства која ће им бити или већ јесу на располагању кроз ИПА програме. Пројекти су се тицали како улагања у инфраструктуру и јавне услуге, тако и квалитативни пројекти едукације ученика и студената, размјене на пољу културе и умјетности и сл. при чему је Чешка влада финансирала до 70% вриједности пројекта.

Према мишљењу градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића, највећи допринос остварили су пројекти општинског развоја, изградње институционалних капацитета, анализе потенцијала за развој индустријских зона и др. Том приликом, град Крагујевац, презентовао је и остале пројекте сарадње са италијанским регијама Пиемонте и Венето у оквиру којих је реализована и инвестиција отварања фабрике Фиата. Захваљујући условима које пружа потенцијалним инвеститорима, Крагујевац је већ препознат као мјесто са повољним условима за улагања, а шансу свог будућег развоја виде у јавно приватном партнерству по чему такође постају јединствена општина у Србији.

Регија Шумадије успоставила је сарадњу и са Савезом општина Источне Херцеговине у Републици Српској. Ове двије регије намјеравају у скоријој будућности дефинисати конкретне активности и пројекте на пољу привредне сарадње, размјене добрих пракси, привлачења страних инвестиција и др.

Извор[уреди]