Крагујевац: Дигиталне учионице за све основне школе

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Србија мора да закорачи у нову епоху, а ми морамо младима да омогућимо да стекну знања са којима данас у свету може добро да се живи - рекла је Јасна Матић министарка за телекомуникације и информационо друштво, на пријему који је данас организовао градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић са начелником Школске управе Радојком Дамјановићем и чланом већа за образовање Драгославом Милошевићем.

Нажалост, у последње две деценије мало смо изгубили корак са светом у индустрији, технологији и информационој технологији, јер се десио драматичан помак. Сада имамо један велики раскорак између знања која деца стичу и онога што се на тржишту тражи, па смо се потрудили да направимо неки програм као што је Дигитална учионица који би омогућио да најмлађе генерације стекну знања која су им неопходна. Програмом могу да буду обухваћене све школе у Србији, као и истурена одељења односно мале сеоске школе. Надамо се да ће такав програм, поред осталог, рекла је Јасна Матић, учинити школу занимљивијом, да лакше упознају свет око себе. Очекујемо да ово буде платформа за унапређење и наставних програма и методике наставе, како би се деца оспособила за оно што их очекује. Све је више страних инвеститора у нашој земљи и морамо да омогућимо деци да савладају све те вештине како би сутра могли да раде и за FIAT и за друге инвеститоре.

Пројекат министарства за телекомуникације и информационо друштво изузетно је значајн јер је улагање у знање и поред економске кризе у којој се тренутно налазимо изузетно значајно - истакао је Верољуб Стевановић градоначелник Крагујевца. Ми већ шест година из буџета града, иако то није наша обавеза финансирамо рад Универзитета. Спремни смо и већ смо донели одлуку да уколико матичне школе морају да смање трошкове и угасе истурена одељења, да такође средствима из буџета одржимо рад сеоских школа.

Не слажемо се, као локална самоуправа, са одлуком да наставу физичког у трећем и четвртом разреду изводе учитељи уместо професора који су завршили ДИФ. Спремни смо да задржимо тих 18 професора и да деци обезбедимо квалитетну наставу тако што ћемо финасирати њихов рад из градског буџета. Јер, чему онда сваке године подизање по једне фискултурне сале у Крагујевцу?

Мислимо, такође, да учитељи и професори основних и средњих школа морају да имају веће плате, тако да, истакао је Стевановић, размишљамо о могућности да идуће године у буџету града предвидимо средства којима ћемо наставном кадру дотирати плате са најмање по 5000 динара месечно.

Након пријема, министарка Јасна Матић представила је у Првој крагујевачкој гимназији директорима основних школа са подручја Шумадије пројекат “Дигитална школа“ за чију је реализацију издвојено 6,5 милиона евра. Пројектом ће бити обухваћене све основне школе у Србији, а то подразумева опремање дигиталних кабинета савременим персоналним рачунарима, пратећом опремом и одговарајућим софтвером. Реализација тог пројекта, по речима Јасне Матић, омогућиће да све школе у Србији имају исте услове за образовање.

Извор[уреди]