Пређи на садржај

Крагујевац: Дан проласка 1300 каплара кроз Крагујевац

Извор: Викиновости


18. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Град Крагујевац и ове године учествује у обележавању Дана Организације резервних војних старешина Крагујевца - 18. новембра. Тим поводом данас је у згради Града одржана конференција за новинаре на којој су представници овог удружења говорили о програму обележавања овог значајног датума, а била је то прилика и за кратко историјско подсећање на пролазак батаљона 1300 каплара кроз Крагујевац давне 1914. године да би се прикључили српским војницима у Колубарској бици.

Према речима Живомира Чолића, секретара удружења, Организација резервних војних старешин Крагујевца је обележавање овог дана преузела од 1996. године настављајући традицију коју је започела ОШ “Јован Поповић“ давне 1976, односно сада покојни професор историје Миша Тодоровић са својим ђацима.

Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника за област заштите културне баштине и уређење града истакла је да град има обавезу и дужност да се сваке године заједно са Организацијом резервних војних старешина сећа тих ђака и подофицира који су се одазвали на позив државе и да увек треба имати на уму да без прошлости не би било будућности.

У знак пијетета према жртвама овог “бесмртног батаљона“, 18. новембра у 11 часова, крај споменика-крајпуташа “1300 каплара“ у Шумарицама, биће положени венци и цвеће уз пригодан програм који ће приредити историјска секција ОШ “Јован Поповић“.

Извор[уреди]