Крагујевац: Грантови за незапослене

Извор: Викиновости


16. септембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У оквиру сарадње Града Крагујевца и немачке невладине организације ХЕЛП, данас је у згради Града потписано 57 уговора о самозапошљавању укупне вредности око 8,8 милиона динара, од чега је из градског буџета издвојено 3,5 милиона динара.

За доделу грантова у оквиру два програма подршке могла су да конкуришу избегла и интерно расељена лица или локално становништво са добрим и одрживим предузетничким идејама за започињање или проширење посла. У оквиру програма “Подршка избеглим и интерно расељеним лицима у Србији“ коју финансира Европска унија преко делегације ЕУ у Републици Србији, град Крагујевац и Комесеријат за избеглице Републике Србије, а реализује НВО “Хелп“, додељена су 42 гранта појединачне вредности 150 000 динара и 15 грантова вредности по 200 000 динара у оквиру програма “Развој предузетништва“. Уговоре са будућим предузетницима потписала је Милена Јеленковић, шеф краљевачке канцеларије ХЕЛП-а.

Према речима Владе Вучковића, члана Градског већа за привреду и приватно предузетништво, овогодишњу доделу грантова обележава пет година успешне сарадње града Крагујевца са НВО “ХЕЛП“ и висок проценат самоодрживости започетих послова, преко 70 посто.

Грантови који су одобрени ове године односе се и на услужне и на производне делатности. Ове године карактеристично је да смо имали предузетнике са шестим и седмим степеном стручне спреме који су основали агенције за вођење пословних књига, архитектонске бирое, дакле различите циљне групе. Први пут ове године осим незапослених који су конкурисали са својим идејама имали смо и предузетнике са искуством који су желели да прошире посао - рекао је Вучковић.

Сарадња града Крагујевца са НВО “ХЕЛП“ на програму подршке развоју предузетништва почела је 2006.године од када је одобрено 209 грантова за самозапошљавање укупне вредности око 30,57 милиона динара, од чега је из градског буџета издвојено 17,5 милиона динара.

Извор[уреди]