Пређи на садржај

Крагујевац: Водовод у Поскурицама

Извор: Викиновости


24. септембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У селу Поскурице, јуче је пуштен у рад сеоски водовод Главица воде у дужини од 12 км, који повезује 144 корисника. У овом селу организовале су се три групе мештана из три засеока, а водовод је изграђен у рекордном року, што може да послужи као добар пример организације, с обзиром на то да су од почетка сви мештани партиципирали у овој акцији. Главица воде једна је од ретких водних заједница која је регистрована а у кратком временском року прибављена је комплетна документација за изградњу водовода.

Према речима Снежане Живановић-Катић, помоћника градоначелника за пољопривреду, и ове године је из градског аграрног буџета највише средстава издвојено за пројекат водоснабдевања на сеоском подручју који би требало да буде завршен до 2012. године. За овај сеоски водовод издвојено је око 2 милиона динара, док су мештани учествовали са око 400 евра по домаћинству. Ископана су два артеска бунара, вода је нађена на 39-40 м и они спадају у најплиће бунаре.

- Потребно је око 100 артеских бунара како би се решио проблем водоснабдевања у селима на нашем подручју и то нам је приоритет ове и следеће године. До сада је ископан 61 артески бунар у 22 села, за 46 бунара имамо комплетну пројектну документацију тако да су створени услови да се приступи радовима на развлачењу мреже. За 20 сеоских водовода урађена је комплетна мрежа, уграђени резервоари и пумпе, и у току је обављање коначних хемијских анализа. У шест села, обављају се радови на изградњи мреже, реч је о два бунара у Новом Милановцу, Аџиним ливадама, два у Церовцу и у Десимировцу, тако да очекујем да ћемо врло брзо те бунаре пустити у рад - најавила је Снежана Живановић-Катић.

Извор[уреди]