Пређи на садржај

Крагујевац: Видовдански маратон мира

Извор: Викиновости

30. јун 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Крагујевац је и ове године био домаћин учесницима 12. традиционалног Видовданског маратона за мир. Реч је о међународној хуманитарно-меморијалној трци коју огранизује Атлетски клуб Маратон мира - Видовдан 99 из Београда, повезујући различите градове и преносећи поруке мира. Старт трке под називом “Трчимо за мир на Балкану, за радостан осмех деце“ био је на Видовдан из Новог Сада, да би маратонци потом наставили пут преко Београда, Крагујевца, Јагодине, Варварина, Крушевца, Алексинца, Ниша, Лесковца, Сурдулице, Скопља до Српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну.

Овогодишња трка која нема такмичарски карактер, рекао је Милија Аћимовић директор маратона за мир, окупила је 30 - так учесника из Грчке, Буграрске, Републике Српске, припаднике Министарства унутрашњих послова, четири члана Атлетског клуба и једног учесника из Варварина.

Основна идеја је повезивање људи и простора преношењем поруке добросуседских односа и мира, а жеља нам је да у будућим тркама учешће узму представници свих земаља у окружењу. Подршка коју добијамо у реализацији трке од званичних институција, међу којима је и локална самоуправа града Крагујевца, је од изузетног значаја и уверава нас да ће ова манифестација имати будућност, рекао је Аћимовић.

Овом трком шаљемо поруку мира у свет, да се више нигде и никада не понови Хирошима, Нагасаки, 11.септембар, 24.март и остале трагедије из I и II светског рата. Према плану учесници трке требало би да стигну и Солун 6. јула а након полагања венаца на Зејтинлику у Лариси ће бити одржаан додатни део ове манифестације Трка за мир на Балкану у којој ће према досадашњим пријавама учествовати 350 учесника.

Срећан пут учесницима овогодишњег маратона, пожелили су Бранко Крсмановић члан Градског већа за спорт, омладину и туризам и Јован Павловић - Бојаџић помоћник градоначелника за спорт. Учесници Видовданског маратона мира по традицији, истрчали су деоницу од центра града до споменика Петом три у Шумарицама где су положили венце и одали пошту стрељаним крагујевачким ђацима и професорима.

Извор[уреди]