Крагујевац: Бунџијски фронт против Шумадије

Извор: Викиновости


24. септембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Према речима Саше Миленића,потпредседника ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ који је председник градског парламента, последња седница Скупштине града Крагујевца, одржана 17. септембра, још једном је показала две тврдоглаве чињенице и потврдила ставове ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ, у том погледу.

Прва је чињеница политичке снаге ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ, а то је оно на шта указујемо када често узгредно апострофирамо да је ЗАЈЕДНО мејн стрим идејног и политичког живота Крагујевца и Шумадије. Та чињеница се огледа у томе што је за необавештеног гледаоца директног телевизијског преноса то била рутинска, уобичајена и чак помало досадњикава редовна седница. Такав би се силно изненадио када би накнадно сазнао да је на њој припремана и покушана једна инцидентна стратегија небулозних превратничких накана. Инцидената није било, а планирани протест пред Зградом града регуларно је одржан, додуше, димензиониран као протестни скуп крај клупице пред општином. То није само мера способности и снаге крагујевачке опозиције, него истовремено и мера снаге транспарентно и програмски вођених институција. То значи слоган ЗА КРАГУЈЕВАЦ, ПРЕ СВЕГА, реко је Миленић. Он је истакао да је друга чињеница друштвено значајнија и она представља праву тему данашњег обраћања. То је чињеница поново пробуђене амбиције у једном делу опозиционе сцене да се, по узору на деведесете, политика злоупотреби за разарање етике комуницирања. Она се најјасније разазнаје у атмосфери коју је око седнице стварала наша политичка конкуренција, а то је атмосфера тешких денунцијација с безазленим поводом, високопринципијелна грађанска реторика која кривично оптужује, дискретно позива јавност на узбуну, а једини мотив има у потреби да се стварају инциденти, фабрикују афере власти, срозавају у блато стандарди комуникације, небили се тако испровоцирала предизборна атмосфера и добила аферашки створена, а програмски незаслужена пажња, нагласио је Миленић. Као некад реконструкција Улице Николе Пашића, или изградња хале Шумадија сајма, сада је као повод залегању, кукњави и таламбасању требало да послужи Правилник о односима Скупштине с јавношћу-указао је Миленић и доадао да је се сеча јавора завршила новим засадима уз осветљени булевар, изградња хале новом, сајамском активношћу и међународном атрактивношћу Крагујевца, тако се и бука око Правилника завршила изјавом званичних функционера НУНСа, УНСа и Синдиката новинара да је правилник писан и донет у духу добрих намера везаних за односе с јавношћу. Али за свим тим назови аферама остаје горак укус јавашлијске амбиције да се уместо конкурентним програмима, за које недостаје марљивост, способност или снага, шта ли, владајућој партији доскочи спуштањем нивоа политичке комуникације испод прага озбиљности и друштвене одговорности. Нас не чуди избор сарадника на том буџаклијском послу, јер је то прави пример избора по сродности. Можда се јавности, а не нама, дугује објашњење како се то континуирано у Крагујевцу градски одбори СНСа и ДСа редовно налазе, таквим рајетинским пригодама, на истом задатку, иако ДС у Крагујевцу ужива све привилегије локалне власти, рекао је Миленић.

Према његовим речима историја заиста није учитељица живота, чак ни за зналце, а камо ли за незналице, и како једном начињене политичке грешке не стварају никакав имунитет, чак ни у истој генерацији, да се не бисмо недостојно увек саплитали о исти камен, ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ позива укупну јавност, а нарочито актере политичког живота, на поштовање елементарних етичких стандарда у комуникацији. Добронамерност, истинољубивост, нелицемерје јесу полазне претпоставке сваког, па и полемичког дијалога- тврди Миленић. Подсећамо да су увод у ратове и разарања деведесетих, поред економске кризе, направиле комуникативне праксе свађалаштва, злонамерних тенденција, манипулације и говора мржње. У време светске економске кризе, која озбиљно дрма и Србију, ко чачка око пампура на боци у коју смо једва вратили злодуха, мора да буде опоменут и свестан последица и своје одговорности за њих. Не може се опонирати ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ линијом бунџијског фронта заједно против Шумадије. Оно може, али никоме није на корист. Боље је конкурисати контрааргументима, па зато: програме на сунце, молимо,закључио је Миленић.

Извор[уреди]