Крагујевац: Бори Драшковићу Статуета Јоаким Вујић

Извор: Викиновости


22. фебруар 2011.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Професор и редитељ Боро Драшковић овогодишњи је добитник Статуете Јоаким Вујић коју поводом Сретења, дана оснивања, додељује Књажевско-српски театар из Крагујевца. Драшковић је један од ретких редитеља који су се са подједнаким успехом бавили различитим медијима (радиом, телевизијом, филмом), аутор је више књига о глуми и режији, а као професор гостовао је на познатим светским универзитетима у САД, Индији, Кувајту, Ираку, Мађарској и Норвешкој. На синоћној свечаности у крагујевачком Театру, Драшковић је примајући Статуету рекао:

Јаким је отац наше професије и сви смо ми на неки начин његови потомци. Изузетни људи попут Мије Алексића, Љубе Тадића, Мирослава Пеловића, Бокија Костића, Мирка Бабића, пре мене су добили ту награду и са свима сам имао прилике да радим у позоришту, на радију, филму или телевизији. У време када је на сто села била само једна школа, Јоаким је сматрао да је позориште једна велика школа.

Прстен са ликом Јоакима Вујића који се додељује за изузетан допринос развоју Театра и афирмацију његовог угледа у земљи и иностранству додељен је Драгану Јаковљевићу, редитељу и директору Књажевско-српског театра. Годишња награда Театра додељена је ансамблу представе Бајка о мртвој царевој кћери, по тексту Николаја Кољаде, док су награде за најбољу женску и мушку улогу припале глумцима Сањи Матејић и Николи Милојевићу.

У част Дана театра, премијерно је изведена представа Ђаво и мала госпођа у режији Жанка Томића, по тексту Ђорђа Милосављевића. Преплићући историју са фикцијом, зачињену елементима комедије и страве, Милосављевић се тематски надовезује на радњу једне од раније изведених представа из свог опуса Контумац. Представа почиње доласком данског бајкописца Ханса Кристијана Андерсена у Србију, који је дошао како би истражио предањео псоглавим митским чудовиштима, која су, наводно, потресала обреновићевску Србију. Кроз лик Јеленке Хербез мале госпође, љубавнице Милоша Обреновића коју тумачи Исидора Рајковић осветљена је једна од најинтригантнијих историјских фигура тог периода.

На сцени Љуба Тадић, уочи синоћне премијере, представљена је аутомонографија Миодрага Табачког, прошлогодишњег добитника Статуете Јоаким Вујић, након чега је у галерији Јоаким отворена изложба његових сценографија.

Извор[уреди]