Пређи на садржај

Крагујевац: Борба против насиља

Извор: Викиновости


28. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) На данашњи дан, који се обележава као дан заштите од насиља над женама, у Крагујевцу почиње кампања 16 дана активизма против насиља над женама коју заједнички организују Комисија за родну равноправност града Крагујевца и Центар за едукацију, комуникацију и истраживања Алетернативни круг, уз подршку минисатрства рада и социјалне политике и УНДП-а.

Заправо, реч је о заједничком пројекту ових институција Разумевање породичног родно заснованог насиља у оквиру кога ће у Крагујевцу 2.децембра, у хотелу Крагујевац, бити одржана регионална конференција на тему Родни аспекти породичног насиља која ће окупити представнике центара за социјални рад, полиције, локалних самоуправа, домова здравља, судова, тужилаштава из Крагујевца, Баточине, Кнића, Аранђеловца, Тополе, Јагодине и Велике Плане. Према речима координаторке пројекта Љиљане Аксентијевић, конференцију ће отворити државна секретарка Снежана Лакићевић а циљ је да се допринесе бољем разумевању насиља над женама. Представићемо Нацрт Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама и насиља у породици у Србији, промовисати антидискриминативне легислативе и женских људских права, а нарочито права на живот без насиља. Циљ нам је и да едукујемо и сенсибилишемо стручну и ширу јавност из Крагујевца и околних општина о родном аспекту породичног насиља и његовом значају за креирање мера заштите и помоћи за жртве породичног родно условљеног насиља и положају и потребама вишеструко дискриминисаних жена жртава насиља, рекла је Љиљана Аксентијевић.

Чланица Комисије за родну равноправност града Крагујевца Слвица Миљковић Петровић рекла је да је реч о веома важној теми и да је Комисија изузетно заинтересована за сарадњу са невладиним сектором. Она је додала и да су услови на конкурс за добијање пројекта били сарадња са Комисијом те да је она подржала три невладине организације-Алетернативни круг, Оазу сигурности и Плетеницу. Пројекат је према њеним речима добио Алтернативни круг а тема је важна је према статистичким подацима свака друга жена у Србији трпи психичко а свака четврта физичко насиље. Један од основних узрока овакве статистике је финансијска зависност жена, рекла је Славица Миљковић Петровић и додала да је то разлог зашто Комисија у партнерству са УНИФЕМ-ом реализује пројекат за унапређење социјално економског положаја жена.

Извор[уреди]