Пређи на садржај

Крагујевац: Бдење у Музеју 21. Октобар

Извор: Викиновости


22. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Мултимедијалном књижевно - музичком и филмском манифестацијом “Бдење“, у Музеју “21. октобар“ почело је обележавање сећања на дан када је стрељано више хиљада грађана Крагујевца, међу којима је било и 300 ђака. По традицији, “Бдење“ је заправо увод у Велики школски час и пратеће манифестације, којима се чува успомена на одмазду немачких фашиста у Другом светском рату.

Тим поводом најпре је представљена књига италијанске песникиње Ане Сантоликуидо, ауторке овогодишње поеме “Стрељани град“, а након тога, у галерији Музеја отворена изложба јапанске Укијо-графике, из колекције Нинка Радосављевића, која је реализована у сарадњи са Амбасадом Јапана у Београду.

Слике које се обухваћене традиционалним изразом укијо-е настале су углавном током 18. и 19. века, а промовисале су уживање, хедонистички концепт живљења и бекство од патње. Такав концепт сликарства развијао се до највећег процвата овакве уметности у 19. веку када су стварали Утамаро, Хокусан и Хирошиге.

“Бдење“ у Музеју “21. октобар“ настављено је концертом хора “Кир Стефан Србин“, под диригентском палицом Марка Нешића, а након тога филмом “Обични људи“ у режији Владимира Перишића отворен је фестивал антиратног и ангажованог филма КРАФ.

Извор[уреди]