Пређи на садржај

Крагујевац: Амбасадор Кипра посетио Крагујевац

Извор: Викиновости


6. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић организовао је данас пријем за новоименованог амбасадора Кипра у Србији Хараламбос Хаџисаваса и административног и конзуларног аташеа амбасаде Константиноса Маркуа. Његова екселенција Хаџисавас ступио је на дужност 1. октобра и посета Крагујевцу је једна је од активности у оквиру упознавања и успостављања контаката.

“Дошао сам у Србију да наставим да изграђујем односе који већ постоје између наша два народа, рекао је амбасадор Кипра Хаџисавас. То ћу радити на државном нивоу, али је много значајније успоставити сарадњу између градова и општина Србије и Кипра, будући да је то ниво на коме се људи много више зближавају. Пријатељство већ постоји и ако одете на Кипар и питате грађане од 8 до 80 година, сви ће вам рећи да знају за Србију, да воле Србију и Србе. Сигуран сам да је и овде слично, а када већ постоји такво осећање блискости и љубави између наша два народа нема разлога да не урадимо све и још више зближимо и направимо више могућности за наше градове и општине, грађане и државе да што више сарађују ради обостране користи - каже Хаџисавас. Када је у питању проблем Косова у Србији народ Кипра разуме тај проблем будући да имамо случну ситуацију. Кипар није признао Косово као независну државу нити ћемо то икада урадити, а учинићемо све што је у нашој моћи да Србија очува свој суверенитет, а Срби своја права на тој територији“.

“Изузетно ми је драго што сам данас био домаћин амбасадору Кипра, који нам долази из једне пријатељске земље. Радује нас што је одмах по ступању на дужност и доласку у Београд, одлучио да посети Крагујевац. Ми као град имамо сарадњу са градовима на Кипру али су ти градови, да тако кажем, сада окупирани. Наша делегација је недавно била у Лимасолу на Скупштини градова весника мира. Амбасадор Хаџисавас једноставно жели да направи комуникацију и понуди сарадњу како бисмо успоставили контакат са још неким градом на Кипру. Као град који има највише градова пријатеља и побратима у свету, радујемо се новим познанствима и надам се да је ово само почетак озбиљније сарадње са градовима и општинама на Кипру“.

Извор[уреди]