Пређи на садржај

Крагујевац: Акција - Вашу амбалажу у рециклажу

Извор: Викиновости


25. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Акцијом “Вашу амбалажу у рециклажу“ која је у организацији града Крагујевца, ЈКП “Чистоћа“ и СЕКОПАК - а из Београда, организована у Пешачкој зони, озваничен је почетак примарног разврставања свих врста амбалажног отпада.

Akcija - Vašu ambalažu u reciklažu Почетак реализације те велике акције симболично је означио градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, која заправо представља реализацију Уговора о успостављању новог система за управљање и разврставање свих врста амбалажног отпада: пет амбалаже, папира, картона, стакла, дрвета, свих метала како од стране грађана и индустрије, тако и комерцијалног сектора. Влада је, према речима Стевановића, донела Уредбу којом треба да се смањи амбалажни отпад, а ради се о националној стратегији у којој је у наредне четири године предвиђено како ће се исти збринути. Град је, истакао је градоначелник Крагујевца, у обавези да помогне у успостваљању новог система управљања свим врстама овог отпада.

Јавном комуналном предузећу “Чистоћа“, које је један од потписиника тог Уговора, поверен је посао сакупљања, одвожења и одлагања комуналног отпада.

У успостваљању тог новог система пре свега очекујемо помоћ грађана, а обавеза “Чистоће“ је да помогне, јер поред контејнера у плану је и набавка кеса за прикупљање и одвајање амбалажног отпада - рекао је Дејан Раонић директор ЈКП “Чистоћа“.

Локалана самоуправа града Крагујевца је из средстава Фонда за заштиту животне средине издвојила два милиона динара за израду 300 специјалних контејнера који ће за почетак бити постављени у насељима Пивара, Ердоглија, Мала вага. Рециклажно двориште које ће се налазити у оквиру ЈКП “Чистоћа“ требало би да буде у функцији до краја наредне године - истакао је том приликом Срђан Матовић члан Градског већа за заштиту животне средине, и ту ће се прикупљати све врсте отпада.

Иако је ово пионирски подухват, овакав уговор је већ потписан са локалним самоуправама односно ЈКП у Сомбору, Лесковцу, Медиани - Ниш, Чачку и Суботици, чиме ће бити успостваљен квалитетан систем управљања амбалажним отпадом, сличан оном који постоји у Европи.

Извор[уреди]