Пређи на садржај

Крагујаевац: Златна значка Мирку Бабићу

Извор: Викиновости


22. децембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У Свечаном салону зграде Града данас је организована пригодна свечаност на којој је прваку драме Књажевско српског тетара Мирку Бабићу уручена Златна значка Културно просветне заједнице Србије. Признање, установљено 1976. године за дугогодишњи допринос развоју културних делатности, Бабићу су уручили Живорад Ајдачић генерални секретар Културно просветне заједнице и Радош Бајић сценариста и редитељ.

Златна значка која се додељује већ 37 година има изузетан значај зато што обухвата комплетан спектар стваралаштва не само у Србији већ и у дијаспори - рекао је Ајдачић том приликом. Међу 57 овогодишњих добитника: редитеља, сликара, књижевника, професора, уметника фотографије, нашла у се и два драмска уметника Мирко Бабић и Марко Николић.

Честитајући на овом признању, председник Скупштине града Саша Миленић је поред осталог рекао да су деценијама уназад Мирко Бабић и глумац крушевачког позоришта Милија Вуковић важили као еклатантан пример, доказ да позориште у Србији може постојати и на адресама изван београдских. Потискивање позоришта изван престонице мора да буде на националном плану препознато и то се већ увелико дешава, а Културно просветна заједница Србије, само још додатано препознаје разлоге за доделу овакве награде.

Мирко Бабић у најгледанијој серији “Село гори а баба се чешља“, тумачи један од најпопуларнијих ликова - лик Драгојла, а управо захваљујући Бабићу, серија је стигла и у Шумадију, нагласио је аутор серије Радош Бајић. Захваљујући разумевању града Крагујевца добар део серије, након подручја око Мораве, сниман је баш у овом питомом делу Србије. Град нам је отворио врата, са оним што има и како има, тако да смо овде добили гостопримство и отвореност, да заједнички реализујемо део тог пројекта.

Уз честитке Мирку Бабићу, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић је рекао да се ова награда додељује и граду, тачније Мирко то даје граду као и све остале награде које је добио. То кажем, јер желим да потенцирам оно што се све више уочава, а то је тај однос и осећај Крагујевчана према Шумадији и према граду коме су одрасли. Ја се на томе још једном захваљујем и истичем понос што имамо Мирка Бабића, што имамо као заједнички пројекат и серију “Село гори“. Надамо се и новом пројекту, о смирењу страсти које у Србији сада постоје са Радошем Бајићем о којем је још увек рано говорити. Град Крагујевац ће и даље, пројекте који много значе за ову нацију, подржавати без обзира на околности и на кризу.

Све награде третирам као награде које припадају и мојој чаршији - рекао је захваљујући се на признању Мирко Бабић. Имам доста награда, почео сам да их добијам као млад, али никада не могу да ме успавају, него ме једноставно буде. То продужава не само мој глумачки него и биолошки живот - значи постојим, јер оно што радим неко вреднује.

Извор[уреди]