Пређи на садржај

Косово поново пред Саветом безбедности

Извор: Викиновости
23. март 2009.


Савет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација

Њујорк / САД (РТС / Б92 / Бета) Савет безбедности Уједињених нација размотриће данас стање на Косову. Поред дневног извештаја шефа ЕУ Ки Мун Бана и представника Еелекса, пред говорницом, ставове Србије браниће председник Борис Тадић, док ће косовске албанце заступати косовски министар спољних послова Скендер Хисени. Хисени најавио захтев за укидање резолуције 1244 и мисије Еулекса, док ће Тадић уочити проблеме настале отцепљењем јужне српске покрајине.

Косовске власти, под значајним притиском опозиције, последњих месеци су упорно понављали да резолуција 1244 више није релевантан документ и да немају никакве правне обавезе да би је поштовали

Најзначајније тело светске организације данас разматра тромесечни извештај УМНИК-а о тромесечном стању на Косову. По први пут, на редовном заседању биће представљен и тражени извештај о досадашњем раду Еулекса. У извештају који је почетком прошле недеље подељен амбасадорима петнаесточланог тела наводи се да је од самопроглашења Републике Косово, рад УМНИК-а значајно отежан јер Влада Косова сматра да јој мисија отежава рад и да представља препреку ка остварењу пуне независности.

Истовремено министар спољних послова Косова Скендер Хисени најавио да ће затражити укидање УМНИК-а њихове надлежности предложити да пређе у руке Еулекса. Међутим, такав захтев косовских албанаца највероватније неће у скорије време проћу јер се томе противе две сталне чланице Савета безбедности, Русија и Кина.

Ки Мун навови да је у току реконфигурација мисије Уједињених нација на Космету и да би њена пуно ангажованост могла да почне са почетком буџетске 2009. – 2010. Године. Након тога остаће у малом броју и бавиће се питањима повратка избеглих и националних мањина, као и обезбеђивању слободе кретања и очувања културне баштине.

Бан Ки-Мун
Бан Ки-Мун

Генерални секретар у извештаја, која садржи информације о дешавањима у периоду између 1. новембра 2008. и 9. марта 2009. наводи да је ситуација на Космету стабилна, иако се у северном делу Косовске Митровице догађају бројни инциденти. Повратак избеглих и расењених лица оцењен је као изузетно лошим. Према подацима УНХАЦР-а, само 582 особе вратило се у своје домове.

Извор[уреди]