Користе људе као живи штит

Извор: Викиновости


19. април 2011.
Брисел-  (Beta-AFP) - НАТО је саопштио у уторак да има ограничене капацитете за одбрану цивила у Мисурати због тога што снаге либијског вође Моамера ел Гадафија користе људе као живи штит.

„У оквиру садашњег мандата, и имајући у виду начин на који делујемо или нам је ауторизовано да делујемо, употреба ваздушне силе за заштиту цивила на терену је свакако ограничена“, рекао је новинарима високи званчник Алијансе генерал Марк ван Ум.

Он је рекао, у седишту Алијансе у Бриселу, да војни циљеви као што су тенкови не могу да буду мета напада због тога што се око њих поставља живи штит и напад би имао колатералну штету.

У последњих шест недеља око хиљаду људи је погинуло у Мисурати а 3.000 је повређено, према лекарским изворима. Гадафијеве снаге артиљеријом гађају овај град на западу земље и сматра се да је у њему тешка хуманитарна ситуација.

Генерал Марк ван Ум рекао је да су сукоби у Мисурати жестоки и да је ситуација на терену променљива, да свака страна наизменично заузима и губи територију, као и да су Гадафијеве снаге неселективно гађале Мисурату у чему су страдали људи и изазване велике штете.

Извор[уреди]