Конзул Палестине у Крагујевцу

Извор: Викиновости

4. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Палестински град Јерихон, једно од најстаријих утврђених насеља на свету, из 9000 године пре нове ере, а који се налази на западној обали реке Јордан, са близу 100 000 становника изразио је жељу да се побратими са нашим Крагујевцем. Намеру амбасадора Државе Палестине у Републици Србији Њ. Е. Мухамеда Набхана и градоначелника Јерихона, данас је градоначелнику Крагујевца Верољубу Стевановићу предочио конзул Талал Елзика.

Крагујевац је према речима конзула Елзике град са сличном историјском традицијом, град који је преживео велика ратна разарања и страхоте, како у Првом тако и у Другом светском рату, прва престоница Србије и главни град Шумадије. Палестинци, рекао је том приликом Елзика, не заборављају све што је учињено за њихов народ, подсећајући на бројне студенте који су у Крагујевцу завршили Машински и Медицински факултет. Крагујевац је данас град аутомобила и бројних инвестиција и због тога смо пре свега заинтересовани за привредну сарадњу коју би започели разменом културних манифестација, у жељи да се наши народи најпре добро упознају.

Крагујевац је град са највише градова пријатеља и побратима широм света и срећни смо због ове иницијативе - истакао је том приликом градоначелник Стевановић. Наш следећи корак је да се обратимо амбасади Палестине и позовемо у посету Његову екселенцију господина Набхана и градоначелника Јерихона, како би договорили следеће кораке. Има много детаља који повезују палестински и српски народ, а оно што је најважније - овде не постоје никакве предрасуде када је вера и национална припадност у питању. Палестина има велике проблеме и ми вас поптуно разумемо. Крагујевац је члан Асоцијације градова весника мира и у складу са тим стално се залаже за мир, а недавно смо, подсетио је Стевановић на седници Скупштине града усвојили и иницијативу Међународне асоцијације градова весника мира о прихватању резолуције градова за забрану нуклеарног оружја, а све у циљу развијања и афирмације антиратних и мировних програма и допринос неговању културе мира, толеранције и разумевања међу људима и народима. Управо је због тога добро да се Палестина и Јерихон нађу у кругу градова пријатеља Крагујевца и тако помогнемо палсетинском народу у борби за прекид сукоба на тим просторима.

Извор[уреди]