Кличко: Исти разлози протеста у Украјини и БиХ

Извор: Викиновости
Виталиј Кличко
Слика: WP-Bundestagsprojekt.

26. фебруар 2014.
Босна и Херцеговина/ Украјина (Beta) - Лидер украјинске опозиције и кандидат за председника Украјине Виталиј Кличко оценио је да су протести у БиХ као иу Украјини „изазвани акутним социјалним проблемима“.

„Као и у Украјини, и ви сте имали сопствени механизам који је изазвао протесте. То су затварања фабрика и фирми у Тузли. Људи су онда изашли на улице и тако се успротивили политици коју воде власти“, изјавио је Кличко у интервјуу сарајевском Дневном авазу.

Он је додао да су протести у Украјини били потпуно мирољубиви два месеца, али да власти нису хтеле ни да чују захтеве демонстраната.

„Штавише, покренули су механизам репресије против активиста протеста. Сукоби су прерасли у насилно сучељавање које се завршило пуцњавом на људе који су били на улицама Кијева“, рекао је Кличко додавши да је полиција у Украјини користила посебне методе против активиста које су нападали и мучили.

Према његовим речима, „у Украјини је власт прешла црвену линију и народ ју је натерао да одступи“.

Поредећи протесте грађана у БиХ и Украјини, Кличко је истакао да су у обе државе разлози за демонстрације исти, а то је „неуспех власти да добро воде државу“.

Извор[уреди]