Пређи на садржај

Караџић био у Сребреници у августу 1995.

Извор: Викиновости


24. јун 2011.
Хаг-  (Beta) - Бивши телохранитељ Радована Караџића, Небојша Ристић посведочио је у петак пред Хашким трибуналом да је бивши председник Републике Српске у августу 1995. године у Сребреници присуствовао верском обреду „постављања крста“.

Тадашњи председник Републике Српске оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је Војска РС 11. јула 1995. заузела ту енклаву у источној Босни, која је била под заштитом УН.

Ристић је изјавио је да је Караџића обезбеђивао „до 2000. године“. Он је претходно у исказу прецизирао да је до 1992. био запослен у Српској демократској странци, а од тада у Ресору државне безбедности МУП РС.

На питање председавајућег судије О Гон Квона да ли то значи да је био Караџићев телохранитељ и пошто је он напустио дужност председника РС 1996, године сведок је одговорио: „То је било моје задужење, као припадника МУП-а РС“. Ристић је посведочио и да је био присутан када се Караџић, 1995. у Бијељини, састао са Жељком Ражнатовићем Арканом „на паради и смотри“ Ражнатовићеве паравојске.

Караџић је сведока питао да ли је у то време знао да се у Сребреници „десило ишта осим војне акције“ и да ли је током посете „ико поменуо убиства или незаконите радње“. Ристић је одговорио негативно: „Ја сам у то време знао само за војну акцију и за одбегле групе у околини... Не сећам се да је било коментара о убијању“.

Извор[уреди]