Пређи на садржај

Канада: Шумска куга северне Америке

Извор: Викиновости1. октобар 2009.

Планински боров поткорњак
Пејзаж поред пута
Пејзаж поред пута

Путујући Канадом са истока на запад пролазите кроз непрегледне равнице средишње дела земље и долазите до Стеновитих планина. Очекујете да ћете наићи на познате зелене планине Алберте и Бисија. Уместо тога вас дочекује пустош и сивило брда које ће вас пратити током пута које траје сатима. Путник намерник се не може снаћи и одговорити на питање шта се десило са милионима квадратних километара зелених борових шума. Одговор је нажалост веома суров планински боров поткорњак!

Шта је планински боров поткорњак?

Dendroctonus ponderosae Hopkins је ситни инсект од око 4,0-7,5 мм дужине. Познатији је као планински боров поткорњак (МПБ). МПБ је једна од најдеструктивнијих штеточина зрелих борових шума у Северној Америци.

Када је популација мала, инскети нападају старе (80+ година) борове. Како популација расте, сваки бор пречника већег од 12,5 cm бива нападнут и уништен - чак и здрава стабла.

Ови инсекти су у стању да нападну и униште све врста борова која им се нађу на путу.

МПБ уништава здраве борове тако што зачепи здраве канале у дрвету и уништи проводна ткива стабла тиме што приликом напада на неко дрво МПБ уноси плаво-мрљаве гљиве. Његове ларве се такође хране ликом дрвета. Акција плаво-мрљавих гљивица и исхрана ларви могу уништити дрво у року од месец дана од напада.

Канада[уреди]

Стотине милиона уништених борова, трилиони гладних буба. У Британској Колумбији, ефекти ове природне шумске катастрофе су стварне у утичу чак и на климатске промене.

МПБ, која напада борове до 2009. године је уништила двадесет и пет милиона хектара шума Британске Колумбије и шири се даље по Канади. Инсект је некада био део уравнотеженог екосистема, када је бројност његових популација одржавала хлада канадска зима. Али због топлијих зима, услед глобалног загревања, популација планинског боровог поткорњака је експлодирала, и Британска Колумбија се сада суочава са заразом која је ван контроле.

Најновији случајеви[уреди]

Тренутно избијање МПБ куге је десет пута веће него код претходног јављања. У Вајомингу и Колораду у 2006. је било уништено 1 милион хектара (4.000 км²) борових шума. У 2007. било је 1.500.000 хектара (6.100 км²). У 2008 се очекује да укупно око 2 милиона хектара (8.100 км²). То може бити највећа шумска катастрофа започета најездом инсеката икада виђена у Северној Америци и која може довести чак и до промена у микроклимама нападнутих области. Величине и тежина избијања шумске куге, сама такозвана епидемија може имати значајан утицај на способност северних канадских шума да уклања гасове који су један од фактора ефекта стаклене баште у атмосфери. Огромни делови централне Британске Колумбије заједно са деловима шума Алберте су најјаче погођени. Недавне благе зиме у Британској Колумбији су забринуле шумарске званичнике. МПБ ће имати поражавајући утицај на екосистем који ће бити лоше припремљен да се природно брани од штеточине. Срећом, ако се постоји још нада да се раст популације буба сузбије. Хладан талас надолазеће зиме би могао опет довести популацију на ниво који се може контролисати

Највећи проблем у сузбијању буба је близина људских становишта у областима заражених стабала, тако да би покушај уништавања буба са контролисаном ватром, што је чест случај, моглао бити проблематичан. Штавише, с обзиром да су стабла старија, а Пондероса борови су такође нападнути, семенке би такође биле уништене и много шума би одумрло пре него што би се природа сама могла побринути за обнову.

Спољашње везе[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.