Како изменити законе да Америка не постане уточиште за ратне злочинце?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. јун 2008.
Вашингтон/ САД По речима демократског сенатора Дика Дурбина из државе Илиној, Сједињене Државе немају закон којим би се гониле особе које живе у Америци одговорне за злочине против човечности почињене у трећим земљама. Како са Капитол хила јавља новинарка Гласа Америке, Дебора Тејт, сенатор Дурбин, иначе члан сенатског Одбора за правосуђе намерава да то измени.

Сентор Дурбин каже да не жели да Сједињене Државе постану уточиште за ратне злочинце. На данашњем претресу у Пододбору за правосуђе Дурбин је изнео да постојећи амерички закони поседују правну зачкољицу која спутава Секретаријат за правосуђе да предузме мере против особа осумњичених за злочине против човечности које су се настаниле у Америци. Сенатор из Илиноја је предочио да би, на пример, неки страни господар рата, крив за масовна силовања, који би успео да дође у Америку, био изван домашаја правде. «Упркос дугогодишњој подршци коју Сједињене Државе пружају прогону осумњичених за злочине против човечности, почињене поред осталог у Другом светском рату, бившој Југославији или Сиера Леонеу, у Америци не постоји закон који забрањује злочине против човечности. Резултат тога је да наше власти не могу да гоне такве осумњичене у нашој сопственој земљи.» Дурбин се залаже за измену постојећег закона. У томе га подржава сенатор супарничке, Републиканске странке, Арлен Спектер из Пенсилваније.

«Ово је питање од огромне важности». Није познато када би предлог таквог закона могао да буде поднет. Да би неки закон постао правоснажан треба најпре да буде усвојен и у Сенату и Представничком дому Конгреса и потом потписан од стране америчког председника. Сенатор Дурбин је напоменуо да амерички закон сматра геноцид и мучење за злочине. Он лично био је иницијатор предлога закона који је председник Буш потписао крајем прошле године, према коме америчке власти могу да суде особама које су учествовале у геноциду почињеном на тлу трећих земаља, а живе у Америци.

Извор[уреди]