Пређи на садржај

И даље повишен ниво афлатоксина у млеку

Извор: Викиновости

14. мај 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Више од половине узорака испитиваног млека чију је анализу радио Научни институт за прехрамбену технологију (ФИНС) из Новог Сада, садржи више од 0,25 микрограма афлатоксина по килограму, саопштио је у уторак Покрајински секретаријат за пољопривреду.

Афлатоксин Б1
Слика: Giorgiogp2.

У Покрајинском секретаријату агенцији Бета је речено да су најновији резултати анализе 59 узорака млека из Србије, коју је урадио ФИНС, показали да 33 узорка у себи садрже више од 0,25 микрограма афлатоксина по килограму млека, колики је максимални ниво који мери тај институт.

Наведено је и ће до краја седмице бити познати и резултати ХПЛЦ анализе, који ће показати стварне вредности афлатоксина у млеку.

„Напомињемо да су све вредности које су означене да у узорцима има више од 0,25 микрограма афлатоксина по килограму заправо немерљиве вредности овом, Елиза методом, и указују на висок ниво афлатоксина. Стварни резултати ће бити приказани тек у ХПЛЦ методи, чије резултате очекујемо до краја седмице“, казали су у секретаријату.

У Србији је крајем фебруара дозвољена вредност афлатоксина враћена на 0,5 микрограма, уместо дотадашњих 0,05 микрограма по килограму, који су били у складу са европским стандардима.

Влада је потом најављивала да ће дозвољену границу опет вратити на „европских“ 0,05 микрограма, али то до данас није урадила.

Извор[уреди]