Ислам ће бити основ либијског законодавства

Извор: Викиновости


13. септембар 2011.
Триполи-  (Beta-AFP) - Вођа прелазних либијских власти Мустафа Абделџалил изјавио је са ће ислам бити основни извор законодавства у новој Либији, али да то неће бити „екстремистичка идеологија“.

У првом јавном обраћању у понедељак у Триполију, Абделџалил је рекао да ће ислам бити „главни извор законодавства“ у новој Либији.

„Нећемо прихватити никакву екстремистичку десничарску ни левичарску идеологију. Ми смо муслимански народ склон умереном исламу и остаћемо на том путу“, прецизирао је вођа нових власти, који је у суботу допутовао у прву посету Триполију од почетка побуне у фебруару.

„Против нас биће свако ко покуша да нам украде револуцију“, поручио је окупљенима Абделџалил, бивши министар правде Моамера Гадафија.

Прве примедбе стигле су из Њујорка. „Добили смо нацрте новог либијског устава. Разумемо да су они прелиминарни и провизорни, али нису у складу с модерним токовима по којима у политичком животу не учествују само мушкарци“, казао је норвешки амбасадор у Уједињеним нацијама Мортен Ветланд.

Имајући у виду да сукоб није у потпуности окончан, организација за људска права Амнести интернешенел осудила је покушаје прелазних власти да умање злочине својих присталица. Амнести интернешенел оптужила је режим Моамера Гадафија за злочине против човечности и у исто време позвала на кажњавање злочина које су починили борци блиски Прелазном националном савету.

Извор[уреди]