Ирски војници напустили Космет

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Coat of arms of the Kosovo Force.svg

19. април 2010.

Чаглавица / Србија (ФоНет / Википедија) Након једанаест година службе ирски контигент повукао се са територије Космета на којој је дошао након НАТО агресије 1999. године.

Спуштањем ирске заставе и парадом на којој су присуствовали командант КФОРа генерал-потпуковник Маркус Бентлер у војном кампу Кларк надомак Липљана, свечано су испраћени ирски војници.

Генерал Бентлер је у свом говору споменуо неколико догађаја који су обележили ирски допринос КФОРу као што су „контрола немира у Чаглавици на дан Светог Патрика у марту 2004, обезбеђење општинских избора у новембру 2009. и предаја дужности на Газиместану прошлог месеца”, извештава ФоНет.

Подсећања ради, 15. марта 2004. албански терористи тешко су ранили дечака Јовицу Ивића, а 17. марта неколико хиљада албанаца успело је да пробије кордон припадника КФОРа. У мартовским нередима теже и лакше је рањено преко 20 становника Чаглавице и припадника КФОРа а десетак кућа и више аутомобила је запаљено.

Маркус је изјавио да је „присуство Ираца на Косову искрено запамћено као ефективно и бриљантно“.

Он је додао да је контигент показао способност високо професионалних снага које су имали широк спектар задужења у неколико мултинационалих мировних операција, у управљању кризним ситуацијама, хуманитарним операцијама и у међународним одговорима на природне непогоде”, преноси ФоНет

У саопштењу достављеном медијима додаје се да локално становништво и војници КФОР дубоко цене ирску заједницу, „на њеној дарежљивости, посвећености, истрајности и високом нивоу професионализма”, преноси КИМ радио.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg