Ирска: Свештеници злостављали децу

Извор: Викиновости30. мај 2009.

Даблин / Ирска (Би-Би-Си) Ирски свештеници већ неколико дана суочени су са истином о злостављању деце у њиховим установама. Иако се годинама спекулисало о психичким и сексуалним тортурама, деценијска прича и званично потврђена.

Према речима Би-Би-Си-ја, у Даблину објављен је извештај у којем се наводи да су деца у установама, којим је управљала Ирска католичка црква, деценијама доживљавали физичко, психичко и сексуално злостављање. Црква у Ирској има веома велику улогу у друштвеном животу становника острва. Директно или индиректно управља бројним школама, поправним домовима, сиротиштима и домовима за незбринуту децу.

Средином деведесетих, све више се причало о злостављану деце од стране цркве, да би на крају Ирска државна телевизија, пре неколико година, емитовала серију документараца посвећеној овој теми. То је проузроковало државно именовање посебне комисије чији је задатак био да истражи оптужбе изнесене на рачун Цркве.

Ирска: Свештеници злостављали децу| За нас у комисији, ово је крај дугог пута - али је тај наш пут јако кратак ако се у пореди са путем који су, тражећи задовољење правде, прошле жртве. Ирска: Свештеници злостављали децу

—судија Шон Рајан

Истрага која је трајала пуних девет година, обједињена је у документима који наводе да да је деценијама трајало масовно злостављање деце у установама којима је управљала црква. У извештају који је представио судија Шон Рајан наводи се да је један од жртава и Кол О' Горман, кога је између 14. и 17. године живота сексуално злостављао свештеник. Кол данас живи у Британији, и о свом искуству написао је и њих под називом Невероватно.

Упознао сам свештеника по имену Шон Форчун, на окупљању које је црква организовала за омладину. Две недеље касније он је дошао у нашу кућу и питао да ли бих могао да му помогнем да у његовој новој парохији организује окупљања младих. Био сам почаствован и одушевљен. Ни моји родитељи нису ни једнг тренутка сумњали у добре намере свештеника - била је то 1991. година у католичкој Ирској, и ја сам отишао код њега. Али његова намера није била да ми пружи прилику да радим оно ште ме је занимало, него да ме сексуално злоставља. Све што су ме до тада учили било је да су свештеници добри и да не могу да учине зло. Ја сам зато за оно што ми се дешавало кривио себе - што је он, опет, користио да ме уцењује и да ме примора да поново одем код њега.

—део из књиге Невероватно

У извештају специјалне комисије ирске владе наводи се да је сексуално злостављање било хроничан проблем, посебно у црквеним установама за дечаке. Наводе се, између осталог, речи човека који каже да се у дому за незбринуту децу у којем је растао радовао Божићу зато што макар на тај дан није било сексуалног злостављања. Међутим, у извештају се каже и да су и физичко и психичко малтретирање били редовна појава. Новинар ирске државне телевизије Ан Мари Грин пратила је објављивање налаза специјалне комисије:

Једна жена описује како је часним сестрама омиљени начин кажњавања био да ухвате децу за косу и да их тако подигну с пода. Премлаћивање мале деце је било редовна појава. Жртве кажу да су редовно бичеване, шутиране, да су им наношене опекотине и да су им главе потапане испод воде. Било је и понижавања, и других облика психичког малтретирања. Деца су, при том, често лоше храњена. Новац који су црквене установе добијале од државе како би храниле децу је преусмераван у исхрану монаха, свештеника и часних сестара, а деца су добијала јако лошу храну.

—судија Шон Рајан

Према речима Би-Би-Си-ја резултати и закључци извештаја су очекивани, јер су многи знали о поступцима Католичке цркве, али мало је њих који су јавно смели да оптужују моћну институцији.

Највиши католички великодостојник у Ирској, кардинал Шон Брајди, извинио се и рекао да га је срамота. Жртве злостављања тврде да је направљен велики и важан корак, али да правда још увек није потпуно задовољена јер имена свештеника, монаха и часних сестара који су учествовали у злостављању остају заштићена, односно неће бити објављивана.

Извор[уреди]