Пређи на садржај

Извештај о околностима Гадафијеве смрти

Извор: Викиновости


17. октобар 2012.
Триполи/ Либија (Beta-AFP/AP) - Нови докази о убиству свргнутог либијског вође Моамера Гадафија покрећу питања о околностима његове смрти, саопштио је у среду Хјуман рајтс воч (HRW).

Та организација за заштиту људских права је уочи годишњице смрти Гадафија, који је ухваћен и убијен 20. октобра 2011. под неразјашњеним околностима у родном граду Сирту, објавила је извештај под насловом „Смрт диктатора: Крвава освета у Сирту“.

„Резултати наше истраге покрећу питања у вези са изјавама званичника да је Моамер Гадафи убијен у размени ватре, а не након што је ухваћен“, рекао је званичник HRW-a Питер Баукарт.

На основу информација до којих је дошао HRW, присталице опозиције су по кратком поступку убиле најмање 66 чланова Гадафијевог конвоја ухваћених у Сирту. Некима од убијених руке су биле везане.

HRW је прикупио видео материјал који су противници свргнутог лидера снимили мобилним телефонима, а на којем се виде борци који злостављају и вређају заробљене из Гадафијевог конвоја.

На основу фотографија урадјених у мртвачницама болница у које су касније пребачени, може да се закључи да је најмање 17 заробљеника који се виде на снимцима било убијено у хотелској соби.

HRW је резултате своје истраге предао прелазним властима у Либији и поново је апеловао на власти да спроведу озбиљну истрагу о „масовним убистима 20. октобра 2011. године“.

Извор[уреди]