Земље наследнице поделиле још 23 резиденције

Извор: Викиновости


6. март 2012.
Загреб-  (Beta-AP) - Пет држава наследница СФРЈ договориле су се у Загребу о расподели још 23 објекта дипломатско-конзуларних представништава бивше заједничке државе, саопштило је у уторак хрватско Министарство спољних и европских послова.

Договор је постигнут у понедељак на састанку Заједничког одбора за сукцесију дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, а распоређени објекти налазе се у три географске регије.

У Латинској Америци и Карибима укупно је расподељено шест објеката од којих је Хрватској припао генерални конзулат бивше СФРЈ у Сантјаго де Чилеу (Чиле), Словенији резиденција бивше СФРЈ у Бразилији и генерални конзулат бивше СФРЈ у Сао Паолу (Бразил), а Србији амбасада и резиденција бивше СФРЈ у Лими (Перу), као и амбасада бивше СФРЈ у Каракасу (Венецуела).

У Северној Африци расподељено је пет објеката: Словенији је припала амбасада бивше СФРЈ у Рабату (Мароко), Србији амбасада, резиденција и конзулат у Каиру (Египат), а Хрватској амбасада у Тунису.

Уз то, амбасада бивше СФРЈ у Алжиру припала је по пола Хрватској и Босни и Херцеговини, ради заједничке продаје или у другу сврху, према њиховом билатералном договору, наводи се у саопштењу.

У Јужној Африци и Сахари распоређено је 12 објеката. Хрватска је добила резиденцију бивше СФРЈ у Најробију (Кенија), амбасаду и резиденцију бивше СФРЈ у Картуму (Судан), као и резиденцију бивше СФРЈ у Мадагаскару.

Босни и Херцеговини припада амбасада бивше СФРЈ у Најробију (Кенија), Словенији амбасада и резиденција у Дар ес Саламу (Танзанија) и резиденција бивше СФРЈ у Малију.

Србија је добила амбасаду бивше СФРЈ у Кампали (Уганда), амбасаду и резиденцију бивше СФРЈ у Киншаси (ДР Конго) и амбасаду и резиденцију бивше СФРЈ у Лусаки (Замбија).

Извор[уреди]