Зелени караван Србије у Крагујевцу

Извор: Викиновости

29. април 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Министар животне средине и просторног планирања др Оливер Дулић са сарадницима, у оквиру еколошке акције Зелени караван Србије посетио је данас Крагујевац где је са градоначелницима, председницима општина и начелницима Шумадијског, Поморавског, Моравичког, Расинског и Рашког управног округа разговарао о реализацији нових закона и прописа и јачању координације рада на терену.

Идеја Зеленог каравана је да цело министарство, сви помоћници и државни секретари који су одговорни за имплементацију закона дођу и састану се са представницима локалних самоуправа и поразговарају о проблемима са којима се они сусрећу у раду - истакао је Дулић. Наш велики проблем и разлог због кога имамо ту велику структурну грешку у нашем политичком систему јесте спровођење закона, јер ми законе доносимо у Скупштини, а потом када се они спуштају на ниво локалних самоуправа постоје неразумевање и нејасноће приликом примене. Ово је уједно и прилика да градоначелници, председници општина, начелници управа и сви остали који су задужени за област грађевинарства, урбанизма и заштите животне средине поставе питања, добију тумачења и сусретну се са нама како би се договорили на који начин ћемо убудуће да сарађујемо. Такође, промовишемо и акцију Очистимо Србију и објашњавамо локалним самоуправама како ће да партиципирају у овом програму, да ојачају комуналну инфраструктуру, да купимо неопходну комуналну опрему, да радимо на томе да што пре успоставимо систем регионалних депонија, да помогнемо општинама око самог процеса одабира стратешког партнера.

Оно што се дешава у области животне средине много је променило слику и свест грађана о тој области - рекао је поздрављајући присутне градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић. Много тога је урађено, али је и доста посла пред нама. Иницијатива која је потекла пре пар година, реализује се на прави начин, а пример за то је и овај Зелени караван који данас можемо да чујемо и видимо. Све те активности дале су и одређене резултате у овој средини. Ја се усуђујем да кажем, истакао је Стевановић, да смо у Крагујевцу направили један велики искорак, имамо доста добро постављену позицију у тој области и стручњаке који то раде. Ово је велики искорак и могућност да Србију променимо у том делу.

Зелени караван, како се данас чуло, обишао је Војводину, источну Србију и део јужне Србије. Преостају још Лесковац, Ниш, Шабац и Ваљево. Иначе, у свим градовима у којима је боравио “Зелени караван“ министар Дулић је симболично свим градоначелницима и председницима општина уручио кутије за одлагање папира. Ове године направљено је 100 000 кутија које су намењене не само државној управи него и приватном сектрору. Рециклажом папира, истакнуто је, могу да се уштеде велике количине новца али и енергије. Тим поводом, министар Дулић уручио је данас кутије свим градоначелницима и председницима општина Шумадијског, Поморавског, Моравичког, Расинског и Рашког округа.

Након тога, одржана су и два Форума за екологију и заштиту животне средине као и Форум за грађевину, урбанизам и просторно планирање.

Извор[уреди]