Пређи на садржај

Збуњујући поступци нових српских лидера

Извор: Викиновости


19. децембар 2012.
Лондон/ Енглеска (Beta) - Нови српски лидери понашају се другачије него што су сви очекивали када су дошли на власт, пише у коментару британски недељник Економист (The Economist).

Када је Томислав Николић постао председник у мају и Ивица Дачић премијер у јулу, националисти у земљи су били одушевљени, либерали разочарани, а руски естаблишмент задовољан, наводи лист и додаје да су сви очекивали да ће дугогодишњи напори српске владе да се прикључи Европској унији и приближи НАТО-у сада назадовати.

Али, како се наводи у чланку, људи на власти збуњују својим поступцима.

Николић је 9. децембра запалио свећу у синагоги у Београду за јеврејски празник Ханука, и пред гостима, укључујући и верског вођу муслимана у Србији, одржао мали говор о толеранцији.

„Изгледа да се профилише нова политичка персона“, пише лист и додаје да за разлику од његовог претходника Бориса Тадића, Николић се изгледа уклапа у улогу оца земље; „човека који некад даје незгодне изјаве, али који није претња“.

Дачић, бивши портпарол странке Слободана Милошевића, је по очени недељника такође „изненађујуће помирљив“ и као да му је „нови најбољи пријатељ Хашим Тачи, премијер Косова, омражена фигура у Србији“. Политички дијалог Србије и Косова који је покренула Европска унија је прешао на политички ниво и остварен је већи напредак него што је ико очекивао, додаје недељник и наводи да је 10. децембра кренуо саобраћај преко прелаза.

У чланку се указује да су националисти и Српска православна црква огорчени због овога.

Како наводи недељник, Дачић „доста храбро говори Србима да је Косово изгубљено и да треба постићи споразум који ће обезбедити најбољу могућу будућност за српску мањину на Косову“.

Дачић указује да само његова влада која има националистичке заслуге, може то да уради, пише лист.

Још „један човек тренутка“ је, по оцени Економиста Александар Вучић, бивши Николићев страначки заменик. Он је у својству министра одбране у Америци посетио Националну гарду у Охају која обучава и помаже српске војнике, код куће води велику кампању против корупције и 12. децембра ухапшени су најпознатији српски тајкун Мирослав Мишковић и његов син, наводи лист.

Иако је ЕУ у децембру одложила одређивање почетка званичних преговора са Србијом, Милица Делевић, председница скупштинског одбора за европске интеграције, сматра да су изгледи за идућу годину добри, пише Економист.

Недељник још наводи да главна опозициона странка, Демократска странка, посустаје и да је њеном новом лидеру Драгану Ђиласу, „популарном градоначелнику Београда“, потребна подршка Дачићеве странке ако жели да остане градоначелник, а каже да жели.

„Због тога је тешко да буде истовремено и највећи и најверодостојнији критичар владе“, пише лист.

Извор[уреди]