Пређи на садржај

За грејање у Крагујевцу - 12 милиона евра

Извор: Викиновости


30. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић са сарадницима примио је данас делегацију немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој коју предводи Ула Микота - руководилац одељења за Југоисточну Европу, Блиски исток и Пакистан. Повод за посету су редовни међудржавни преговори Србије и Немачке о техничкој и финансијској сарадњи, као и обилазак већ реализованих пројеката. На састанку се разговарало о конкретним резултатима које су дали остварени пројекти у области уштеде и квалитетенијег снабдевања потрошача топлотном енергијом.

Захваљујући се на досадашњој подршци, градоначелник Стевановић је истакао да је улагање у енергију изузетно важно за Крагујевац, чиме је овај град постао најсигурнији када је даљинско грејање у питању.

Немачка подржава Србију у последњих десет година, посебно у развојним пројектима, а једна од средина са којом успешно сарађујемо је и град Крагујевац, рекла је том приликом др Ула Микота. Помоћ се огледа у рехабилитацији система даљинског грејања, а посебну пажњу обраћамо на енергетску ефикасност. Ту пре свега мислим на два аспекта: ефикасност у снабдевању енергијом са што мање трошкова односно подизање свести грађана у смислу да је енергија нешто што се троши и што се плаћа, због чега је неопходно да потрошачи буду штедљиви. Што се тиче средстава, када је Крагујевац у питању Немачка је уложила 13,7 милиона евра, а град 3,25 милиона евра. Ово је добар пример сарадње, где се дају доприноси са обе стране и очекујемо, рекла је Ула Микота, да ћемо и убудуће успешно сарађивати.

Сарадња са KfW - ом започета је 2007. године и до сада је у систем даљинског грејања уложено 7,5 милиона евра. У котларницама у Клиничком центру и насељу Ердоглија уграђени су нови котлови и горионици, што је степен ефикасности повећало са 85 на 91 посто. Анализа је показала да су трошкови пословања у обе котларнице мањи за 310 000 евра. Захваљујући средствима KfW раде се и две нове котларнице у насељима Централна радионица и Аеродром.

Један од послова је и замена топловода у граду. Дужина наше мреже, која је стара више од 30 година износи преко 80 километара. У задње три године замењено је преко 10 километара, а анализе су показале да смо само у овој години уштедели 34 посто воде у односу на претходне године или 350 000 евра у односу на сезону без радова. Започети су и послови на уградњи калолиметара и до сада је уграђено 500. Циљ “Енергетике“ је да сви грађани убудуће плаћају за грејање онолико колико су заиста и потрошили.

Иначе, у Програму 4 KfW, “Енергетика“ планира да конкурише са пројектом чија је вредност 4,7 милиона евра, од чега ће “Енергетика“ уз помоћ града обезбедити 2 милиона. План је да се на матичној локацији оспособи постројење за производњу електричне енергије и ревитализују пратећа постројења, настави са пословима замене топловода и уградњом калолиметара. Програм 4 требало би да буде окончан крајем 2012. године и тада ће, према речима Влада Вучковића члана Градског већа, Крагујевац бити апсолутно сигуран у свој систем грејања.

Гости из Немачке обишли су потом погоне “Енергетике“ као и котларницу у насељу Ердоглија.

Извор[уреди]