Пређи на садржај

Заштићени сведок: Срби протеривали Муслимане из Фоче

Извор: Викиновости


15. септембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Бивши официр ЈНА сведочио је у четвртак, на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу, да су у пролеће 1992. српске снаге протеривале муслиманско становништво из Фоче.

Заштићени сведок КЏ-379 је изјавио да је муслиманске избеглице из тог града од 3. априла 1992. примао у логистичкој бази - складишту горива ЈНА, у селу Пилиповићи код Фоче, где је био командир. Од избеглица је чуо да су нападнута њихова села и куће у Фочи, а џамије уништене.

По речима сведока, 26. априла 1992. његову базу напало је 20 припадника паравојне формације „Бели орлови“ који су дошли из Србије.

Сведок је навео и да су до 25. априла српске снаге „освојиле“ готово целу општину Фоча и да је „то укључивало протеривање муслиманског становништва, убијање и затварање“.

У унакрсном испитивању, Караџић, који се брани сам, тврдио је да је рат у БиХ био „наставак Другог светског рата“ током којег су се Муслимани и Срби у Фочи „међусобно истребљивали“.

Караџић је тврдио и да се са џамија у Фочи „снајперима пуцало по Србима“, као и оружјем тешког калибра што је КЏ-379 негирао рекавши да се то до „25. априла није могло десити“ јер су Муслимани предали оружје.

Извор[уреди]