Пређи на садржај

Заседање Конгреса Савета Европе у Крагујевцу

Извор: Викиновости

24. јун 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Крагујевац ће 2.јула бити домаћин заседања Инстутуционалног комитета Конгреса Савета Европе. Овај догађај, према речима градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића, има велики национални значај имајући у виду чињеницу да веома ретко Конгрес заседа изван Стразбура и да је ово први пут да заседа у овом делу Европе. Прихватањем наше иницијативе да Конгрес заседа баш овде, као и доласком највиших представника Конгреса у Крагујевац, потврђује се спремност овог тела да помогне Крагујевцу и Србији на путу на ЕУ али и напорима, који потичу управо одавде, да се Србија суштински децентрализује, рекао је градоначелник Крагујевца. Он је овом приликом најавио и да ће од јесени Крагујевац имати свог сталног представника у Бриселу у оквиру канцеларије Јужноморавске регије са којом наш град има изузетну сарадњу.

На заседању у Крагујевцу, на коме се, поред највиших представника Конгреса очекује и присуство највиших представника државе Србије, разговараће се о реформама Савета Европе, приоритетима Конгреса за 2011. и 2012.годину а биће разматрани и извештаји о стању демократије у Руској Федерацији, Турској и Аустрији. Такође, поднеће се прелиминарни извештаји о стању у Белорусији, Италији, Румунији, Естонији и Србији.

Према речима помоћника градоначелника проф.др Добрице Миловановића током заседања Конгреса у Крагујевцу моћи ће да се користи седам језика уз симултано превођење. Иначе, како је нагласио Миловановић, приликом одлуке да се заседање одржи у нашем граду преовладала је чињеница да је Крагујевац до сада имао активну улогу у раду Конгреса, кроз учешће у посматрачким мисијама током избора у европским земљама али и кроз представљање Конгреса на европским скуповима и у другим активностима Савета Европе. Миловановић је подсетио и да је ово други пут да Крагујевац, у јако кратком року, буде уважен од стране најстарије европске инстутуције-Савета Европе. У октобру прошле године Крагујевац је био једини европски град који се представио током пленарног заседања у Стразбуру у оквиру прославе 60.година Савета Европе а неколико месеци касније биће и домаћин овог важног скупа.

Заседање ће се одржати 2.јула од 10:45 сати у хотелу Шумарице.

Извор[уреди]