Пређи на садржај

Завршен седми Јоакимфест

Извор: Викиновости

17. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Монодрамом Кад су цветале тикве, коју је у част овогодишњих лауреата извео првак крагујевачког позоришта Мирко Бабић, у Крагујевцу је завршен Јоакимфест - фестивал најбољих позоришних представа по текстовима домаћих аутора.

Завршен седми ЈоакимФест, Јоакимова награда за најбољу представу додељена је Народном позоришту из Суботице за Бановић Страхињу, по тексту Борислава Михајловића Михиза и у режији Андраша Урбана. Награду је уручила Драгана Бошковић, театролог из Београда. Та представа освојила је и награду за најбољу музику коју је урадио Лајко Феликс.

Одлуком жирија којима је председавала Драгана Бошковић награда за најбољу режију припала је Бори Драшковићу за представу Електра по тексту Данила Киша, а коју су извели глумци Сцене на румунском језику Вршачког Народног позоришта Стерија.

Награда за најбољи савремени текст припала је Ђорђу Милосављевићу за представу Контумац у извођењу Књажевско-српског театра. Жири је награде за најбоља глумачка остварења доделио Сањи Крстовић из нишког Народног позоришта за улогу министарке, Александру Ђурици глумцу београдског Народног позоришта за улогу Анте у Покојнику, Данијели Штајенфелд за улогу Милене Павловић Барили у представи Месец у пламену и Владану Живковићу за улогу Симе Милосављевића Паштрмца у представи Контумац.

Награду за најбољи костим добила је Марина Меденица, костимограф Народног позоришта из Београда за представу Покојник. Специјална награда за сценски говор припала је Радовану Кнежевићу у представи “Игра у тами“ коју су извели глумци позоришта Бошко Буха из Београда.

По оцени публике најбоља представа на овогодишњем“Јоакимфесту је Месец у пламену у извођењу Београдског драмског позоришта.

Извор[уреди]