Завршен састанак лидера Србије, Хрватске и БиХ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. фебруар 2012.
Јахорина-  (Beta) - Лидери Србије, Хрватске и БиХ подржали су у петак сарадњу у борби против организованог криминала и заједничке кандидатуре за спортска такмичења тако што би се у почетку формирала регионална рукометна лига и такмичење у зимским спортовима.

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора на Јахорини, Борис Тадић, Иво Јосиповић, Жељко Комшић, Небојша Радмановић и Бакир Изетбеговић саопштили су да су се договорили и да ће заједнички аплицирати за фондове ЕУ у решавању еколошких проблема, спорту и изградњи инфраструктуре.

Такође, дата је подршка међусобном заступају у конзуларним стварима у трећим државама што је оцењено као „изузетно добра идеја“. О иницијативи хрватског председника о процесуирању ратних злочина, сагласност, међутим, није постигнута.

О тој се иницијативи председника Јосиповића разговорало у неформалном делу састанака, и она је наишла на одобравање председника Србије Бориса Тадића, али не и председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића.

„БиХ се није придружила тој иницијативи јер немамо јединствен став. То је посебно осетљиво питање у БиХ где је највише злочина почињено. За нас је готово природан захтев да се суђења врше по месту извршења злочина, а не по месту пребивалишта оптуженог“, рекао је Комшић.

Учесници другог неформалног састанка лидера Србије, Хрватске и БиХ поздравили су формирање Савета министара БиХ 15 месеци након одржаних општих избора, али и чињеницу да је при крају усвајање закона о спровођењу закона о попису становништва у БиХ.

На заједничкој конеренцији за новинаре, после разговора који је трајао више од четири сата, Тадић је рекао да је заједничку сарадњу потребно најпре сместити „у контекст економских кретања, јер је економија питање свих питања“.

Председавајући Председништва БИХ Жељко Комшић је рекао да неће подржати кандидатуру министра спољних послова Србије Вука Јеремића за председника Генералне скупстине УН, на шта је Тадић рекао да он има поверење у канидатуру Јеремића „што не значи да престаје да буде пријатељ са Комшићем јер свако има право на свој став“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg